Inside: Uienmarkt

Leiden de hogere noteringen tot een stijgende markt?

9 Maart 2018

De 3 regionale beurzen tonen een prijsverhoging in de noteringen voor de 60% grove uien. Waar komt deze prijsverhoging vandaan, en is het beeld dat deze noteringen schetsen niet vertekenend? Daarnaast is er goed nieuws te melden voor de middelsorting uien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het goede nieuws is dat de export voor de middelsortering aan begint te trekken. Er worden uien naar Oost-Europa geëxporteerd en ook Azië is aan de markt. De vraag is echter voorzichtig en er is daarnaast veel concurrentie. Hierdoor wordt er scherp geconcurreerd met de prijzen.

Dat er meer afzet voor de middelsortering is, betekent nog niet dat partijen uien met een middelsortering makkelijker weggaan. Voor de 30% tot 60% grove uien is de stemming flauw. De handel koopt grove partijen en spaart de middelsortering op.

Bestemmingen vragen om hoge kwaliteit

Bovenkant kwaliteit
De meeste bestemmingen die aan de markt zijn, vragen een kwaliteit die aan de bovenkant van de markt zit. Voor partijen met een goede kwaliteit, grofte en kleur blijft er vraag vanuit de handel. Dit is ook terug te zien in de noteringen van de 3 regionale beurzen. Alle 3 noteren zij een plus voor de grove uien. Wanneer een partij uien voldoet aan een goede kwaliteit, grofte en kleur, dan is de handel bereid om hiervoor in de buidel te tasten.

Dat er echter nog genoeg uien in de markt zitten die niet voldoen aan deze 3 eisen, is ook te merken in de noteringen. De onderkant van de notering voor grove uien blijft stabiel, omdat er nog voldoende partijen worden aangeboden met een mindere kwaliteit. Hierdoor wordt de spreiding steeds groter.

Wanneer we alle 3 de noteringen van de regionale beurzen naast elkaar leggen, dan wordt er voor de 30% tot 60% grove uien €4 tot €7,50 genoteerd en voor de 60% grove uien €7 tot €11. Dat de notering voor de grove uien een plus toont, geeft een vertekenend beeld. Er wordt weliswaar voor de hele goede partijen meer betaald, maar de vraag naar uien is rustiger dan in de voorgaande weken.

Export
De vraag naar uien beweegt op en neer. Deze week was de vraag naar uien rustiger dan vorige week. De exportcijfers van week 7 zijn het meest recent en kwamen uit op ruim 17.000 ton. De exportcijfers van week 8 zullen waarschijnlijk vergelijkbaar zijn, waarna de exportcijfers in week 9 en die van afgelopen week vermoedelijk een stuk minder goed zullen uitpakken.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De beursprijzen voor de 60% grof laten een stijging zien.

Baalprijzen
De export is al enkele weken bezig om de baalprijzen omhoog te krijgen. Deze zitten echter muurvast. Hierdoor gaan de uienprijzen voor de telers en de baalprijzen steeds meer wringen. Af en toe moeten exporteurs zelfs hun verlies nemen. Als de uienprijzen nog een goede stap vooruit willen maken, dan zal de baalprijs op korte termijn omhoog moeten. Ook zal de export een nieuwe boost moeten krijgen.

Baalprijzen week 10 Laag Hoog
Onder 50 millimeter €9 €10
45 tot 6 5millimeter en 50 tot 70 millimeter €9 €11
60 millimeter opwaarts €13 €14
80 millimeter opwaarts €18 €19
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden