Inside: Uienmarkt

Had beurs Emmeloord een black-out?

16 Maart 2018

Voor uientelers die op dit moment nog uien in de bewaring hebben liggen, is het belangrijk om goed naar de kwaliteit, grofte en kleur te kijken. Er is een flink verschil tussen de uien die aan de bovenkant van de markt zitten en de uien die niet aan de genoemde punten voldoen. Wat is er daarnaast aan de hand met de dalende notering van de prijzen voor grove uien van beurs Emmeloord?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks de rustige stemming zijn de partijen die zich aan de bovenkant van de markt begeven op dit moment in trek. Het gaat om uien met een goede kwaliteit, grofte en kleur. In Europa hebben zich een aantal partijen gemeld die goed uit de voeten kunnen met de partijen die aan de bovenkant van de markt zitten, namelijk Spanje, Italië, de Balkan en Duitsland.

Voor partijen die niet aan de 3 eisen voldoen, is de vraag wat rustiger. Vooral aan het begin van de week (week 11) was het rustig. Naarmate de week vorderde, werden er in Nederland steeds meer uienwagens gespot. De recente exportcijfers (week 8) waren, met 19.723 ton uien, wederom goed voor de tijd van het jaar. Week 9 en week 10 waren, net als het begin van deze week, rustiger. Tijdens de tweede helft van de week nam de vraag weer toe.

Op dit moment is het onvoldoende

Om de uienprijzen te laten stijgen, zal de export de komende weken moeten doorzetten. Door de vraag vanuit Europa zijn er positieve aanknopingspunten. Echter, de vraag zal dan wel moeten doorzetten, want op dit moment is het nog onvoldoende.

Dalen de prijzen voor grove uien?
Waar de regionale beurzen Middenmeer en Goes onverantwoord noteerden voor de 60% opwaarts, noteerde beurs Emmeloord een min van €0,25. Dit houdt echter niet in dat de prijzen voor grove uien er minder goed voorstaan. Het prijsniveau is namelijk vergelijkbaar met voorgaande weken. Af en toe wordt er voor de beste partijen wat extra betaald. Die transacties zorgen voor de bovenkant van de noteringen.

In Emmeloord en Middenmeer werd deze week voor de 30% tot 60% grove uien onveranderd genoteerd. In Emmeloord was een stijging van €0,25 te zien. Deze opwaartse trend zou een bevestiging kunnen zijn van het feit dat de middelsortering  makkelijker weggaat.

Wanneer we alle 3 de regionale beurzen naast elkaar leggen, dan wordt er voor de 30% tot 60% grove uien €4 tot €7,50 genoteerd en voor de 60% grove uien €6 tot €11. De baalprijzen zijn vergelijkbaar met de voorgaande weken. Alleen voor de allermooiste uien wordt er door bepaalde bestemmingen iets meer betaald.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De noteringen voor de zaaiuien (60% grof) tot en met week 11.

Aanknopingspunten
Halverwege maart zijn er een aantal positieve aanknopingspunten te benoemen vanuit de export. Voor telers is het nu belangrijk om kritisch naar hun uien te kijken. Voor uien aan de bovenkant van de markt is voldoende vraag. Uien met een mindere kwaliteit, grofte of kleur gaan moeilijker weg.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden