Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: Duitsland. De vraag vanuit het land trekt langzaam weer aan, maar op de langere termijn is over de laatste jaren een dalende trend zichtbaar. Wat is hier de oorzaak van?
De meeste Duitse telers regelen hun eigen afzet via grote coöperaties. Wanneer deze coöperaties aan het einde van het seizoen leeg raken, komt er meer vraag naar Nederlandse uien. Vorig seizoen namen alleen Groot-Brittannië en België meer Nederlandse uien af (binnen Europa). Wereldwijd stond Duitsland vorig jaar op de achtste plaats in de lijst van grootste afnemers van Nederlandse uien (25.594 ton).
Dit seizoen nam Duitsland (tot en met week 8) 9.724 ton uien af, bijna 14% minder dan vorig seizoen in dezelfde periode. De laatste jaren is er een dalende trend zichtbaar. De oorzaak hiervan is dat de Duitse supermarkten steeds strengere eisen stellen en de behoefte naar regionale producten toeneemt.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)De export naar Duitsland laat sinds 2008 voornamelijk een daling zien.
Rol van de supermarkten
De supermarktketens in Duitsland hebben veel macht. Zij stellen hogen eisen aan de kwaliteit van uien en dan met name op het gebied van residuen. In die eisen stellen de supermarkten dat uien maar 5 milligram MH mogen bevatten. Dit is een derde van de Europese norm.
De uien die naar de Duitse supermarktketens gaan, mogen dus niet te veel MH bevatten. Duitse telers gebruiken daarom minder of helemaal geen MH. Het probleem is dat veel Duitse telers te veel MH hebben gebruikt, of dat er problemen zijn met schot in een partij.
Voor de Nederlandse handel biedt dit kansen. Uiteraard gelden voor de uien die uit Nederland komen dezelfde eisen. Echter, wanneer er Nederlandse partijen zijn die aan de bovenkant van de markt zitten en voldoen aan de eisen, dan is daar wel degelijk markt voor in Duitsland.
Lokaal product
Net als in de peenhandel wil Duitsland overgaan op lokaal product. Vanuit de overheid wordt gestimuleerd om uien bij lokale telers af te nemen. Over de afgelopen jaren is daarom een daling te zien in de uienafname. Ook de steeds strengere eisen, waar veel Nederlandse telers niet op in zijn gesteld, spelen mee.
Vanuit de export wordt aangegeven dat de vraag vanuit Duitsland de laatste weken voorzichtig aan het aantrekken is. Zo gaan goede uien makkelijk weg. De Duitse markt is echter scherp en de lat ligt hoog.Duitsland heeft 83 miljoen inwoners en is 8,6 keer zo groot als Nederland (357.376 km2).