De ruim 2 miljoen inwoners van Gambia zijn dol op Nederlandse uien. Sterker nog: het land neemt voorlopig plek 11 in op de lijst van grootste afnemers van Nederlandse uien. Echter, Gambia zal deze plek naar alle waarschijnlijk niet vasthouden.
Net als in veel andere West-Afrikaanse landen is er ook richting Gambia ook een fikse toename te zien in de export. West-Afrika is een graag geziene bestemming van de Nederlandse exporteurs. Er wordt zelfs getracht om een grotere voet aan wal te zetten in het westelijke gedeelte van het continent. Dit geldt ook voor Gambia.
Tot en met week 11 gingen er dit seizoen 21.948 ton uien naar Gambia, bijna een verdubbeling vergeleken met 2 seizoenen geleden. Vorig jaar zijn er tot week 11 namelijk ruim 13.432 ton uien naar Gambia geëxporteerd.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)De export naar Gambia tot en met oogstjaar 2016.
Markt gesloten
Net als bij de overige exportbestemmingen in West-Afrika, worden de meeste uien in het begin van het seizoen geëxporteerd. Dit seizoen gingen de meeste uien in week 46 naar Gambia (1.785 ton). Onlangs was week 8 nog een goede week (1.533 ton), voorlopig zal dit echter de laatste goede week zijn geweest. Op 27 maart is de grens namelijk gesloten voor de import van aardappelen en uien, om zodoende de lokale oogst te beschermen.
De overheid sluit de grens overigens elk voorjaar. Dit verbod duurt dan een aantal maanden en loopt over in het nieuwe exportseizoen. Op het moment dat er in Nederland weer nieuwe uien beschikbaar zijn, wordt Gambia vaak weer bedient. Hierbij is Nederland verreweg de belangrijke exporteur.
Lokale teelt
Gambia teelt zelf voornamelijk roze uien, welke vergelijkbaar zijn met de uien die in Mali worden geteeld. Uiteindelijk zal de prijs de doorslag geven voor handelaren uit Gambia. Door technische ontwikkelingen, in met name de bewaring van uien, is het land steeds meer in staat om goede uien te leveren (voor een goede prijs).Gambia heeft 2 miljoen inwoners en is 3,5 keer zo klein als Nederland (11.295 km2)