Inside Uien

Hoe hard slinkt de uienvoorraad?

25 Mei 2018

Na een aantal weken waarbij er veel aanbod was op de uienmarkt, loopt de vraag nu goed door. De meeste vraag komt echter vanuit bestemmingen die normaliter niet de hoofdprijs betalen. Er zijn de laatste tijd veel uien geruimd, maar hoeveel zit er nog?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn afgelopen week veel uien geëxporteerd en die gaan dan voornamelijk naar Oost-Europa. Dit zijn grotendeels uien voor de verwerkingsmarkt, maar ook de klasse 2-uien vinden hun weg naar Oost-Europa.

Veel verwerkers hebben de afgelopen 2 weken veel goede uien gekocht. Deze uien worden voornamelijk naar West-Europa geëxporteerd. Met een seizoen waarbij de kwaliteit enorm bepalend is, durven veel telers het niet aan om nog een maand op de uien te passen. Zij voelen zich daardoor genoodzaakt om afscheid van hun uien te nemen.

Veel uien uit de markt
Er zijn dit jaar al veel uien geëxporteerd. De meest recente exportcijfers zijn van week 18. In die week werd de magische grens van 1 miljoen ton gepasseerd. Dit is 5 weken eerder dan vorig jaar. Daarbij is de uienvoorraad de afgelopen 2 weken flink geslonken, omdat er veel uien zijn geruimd.

Toch ligt er nog het nodige aanbod boven de markt. Verwerkers krijgen nog steeds veel uien aangeboden. Het areaalrecord en de goede opbrengsten hebben ervoor gezorgd dat Nederland dit jaar beschikte over enorm veel uien.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Het areaal is de afgelopen jaren flink toegenomen.

Stabiliserende prijzen
Na de flinke dalingen van de afgelopen weken lijken de uienprijzen nu te stabiliseren. Voor goede en grove uien worden op dit moment prijzen tussen de €6 en €7,50 betaald. Eerst zal het grote aanbod (met kwalitatief mindere uien) opgeruimd moeten worden, en pas zouden de uienprijzen eventueel nog een stapje kunnen maken. Echter, dan moet de kwaliteit van de uien ook goed zijn.

De regionale beurzen in Emmeloord en Middenmeer tonen een onveranderde prijs. De noteringen in Goes geven een kleine correctie aan en komen uit op €4 tot €5 voor de 30% tot 60% grove uien en €5,50 tot €7,50 voor de 60% opwaarts.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De noteringen in Goes laten een kleine correctie zien.

Rustige stemming
Beurs Emmeloord verandert deze week de stemming in de uienmarkt van flauw naar rustig. Een flauwe stemming betekent dat het aanbod groter is dan de vraag en een rustige stemming houdt in dat het aanbod groter of gelijk is aan de vraag. De verandering in de stemming zou dus betekenen dat vraag en aanbod dichter bij elkaar komen.

De baalprijzen voor de middelsortering hebben vorige week voor een aantal bestemmingen een stapje omhoog gemaakt. Deze week blijven de baalprijzen voor alle sorteringen stabiel.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden