Inside Uien

Sector kan zich vinden in areaalprognose

28 Juni 2018 - Niels van der Boom

De verschuivingen in het areaal zaai- en plantuien voor dit seizoen zorgen voor weinig verbazing in de uiensector. De relatief forse verhoging bij plantuien werd verwacht en de daling bij de zaaiuien is misschien minder dan werd ingeschat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het totale areaal uien in Nederland stijgt dit jaar licht (+0,5% tot 35.200 hectare). De oppervlakte zaaiuien neemt met 3,9% af en komt uit op 25.650 hectare. De teelt van plantuien stijgt (relatief gezien) fors (+17%); dit betekent totaal 9.140 hectare. Deze verschuiving zag de uiensector al aankomen. We vroegen 4 uienexperts naar hun mening.

André Boot, zaad- en plantuien leverancier bij Hazera:
"Ik vraag mij af of de cijfers kloppen. De grote telers in het zuidwesten, die ik heb gesproken, zijn allemaal minder gaan zaaien; in sommige gebieden zelfs met een afname van 10%. Dat er meer plantuien zijn klopt wel. Er was een overschot aan plantmateriaal, dat tegen lage kosten is aangeboden. Normaal betaal je €60 tot €80 per 100 kilo uitgangsmateriaal, maar dit jaar was dat soms €30. Sommige zaaiuientelers zijn op het laatste moment overgestapt op plantuien. In heel Europa daalt het areaal, waardoor een overschot aan plantuien ontstond."

De plantuienteelt heeft nu alles tegen

Leon van Meir, Van Meir Onions & Potatoes:
"Wanneer je een rondje door het zuidwesten van het land rijdt, dan valt het op: veel minder zaaiuien en veel plantuien. Telers zijn lang onzeker geweest of ze gingen zaaien, en plantuien zijn iets meer te forceren. De onkruidbestrijding is eenvoudiger en je hebt eerder je geld. Vooral in Zeeland zijn meer plantuien de grond in gegaan, verwacht ik. Naar Oost-Europa gaan doorgaans veel plantuien. Het areaal daalt daar flink, waardoor bedrijven plantgoed overhielden. De teelt heeft nu echter alles tegen; een late plantdatum, geen goede structuur en droogte. Daar kan een plantui slecht tegen. Op de zandgrond staan de gewassen er beter voor. Daar is vroeg geplant en kan worden beregend."

Remko Wilms, Waterman Onions:
"In de provincie Flevoland is het uienareaal stabiel en neemt het een vaste plek in binnen het bouwplan. In Drenthe en Groningen zien we een stijging in het areaal zaaiuien en die kan de verlaging in het zuidwesten opheffen. Vlak ook het oosten van Noord-Brabant en Limburg niet uit. Daar neemt de uienteelt eveneens toe; ten oosten van Eindhoven en richting Zuid-Limburg. De areaalcijfers vind ik goed te verklaren. Gezien het prijsverschil tussen gele en rode uien, verwachten we dat er iets minder gele en iets meer rode uien zijn gezaaid."

Jaap Jonker, De Groot & Slot:
"In maart en april werd duidelijker  dat er veel plantuien werden aangeboden. De opbrengst van eerstejaars plantuien is afgelopen jaar goed geweest, waardoor er meer te verkopen viel. De afgelopen jaren was er een tekort aan plantmateriaal. Een aantal telers zijn van zaai- naar plantuien overgeschakeld, vanwege problemen met fusarium en witrot. Dit zie je ook terug in de CBS-cijfers. Aangezien de prijs van plantuien laag lag, zijn telers ook geswitcht. Een lichte daling in de zaaiuien werd verwacht. De verkoop van zaaizaad lag echter niet lager, omdat minder eenheden zijn gezaaid. Niet veel telers kiezen daarvoor. Dat is wel het geval bij geprimed zaad; dit aandeel is bij ons gegroeid van 12% naar 18%. Hiervan worden wel minder eenheden gezaaid."

"De vroege plantuien worden volop gerooid en de meeste overwinteringsplantuien zijn geoogst. Afnemers hopen dat er geen gat ontstaat tussen de vroege en late uien. Vorig jaar werden er eind juni nog goede kwaliteit zaaiuien verwerkt. Dit jaar is de markt schoon, waardoor er minder druk is in de markt. Ik verwacht dat er plantuien naar voren worden gehaald. De bedrijven die op het laatste moment nog plantuien hebben aangekocht, zijn overwegend vrije telers. Daarmee zijn er meer vrije plantuien, al merk je dit waarschijnlijk niet in de markt. Daarnaast zijn er ook winterplantuien niet geplant, als gevolg van de natte herfst. Een ras als Troy kan ook in februari worden geplant."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden