Nieuws Boerenbusiness poll

Verwachting uienprijs is bijzonder positief

10 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

De verwachtingen voor de gemiddelde uienprijs van seizoen 2018 lijkt bijzonder positief. Dat blijkt uit de Boerenbusiness Poll. Bijna 33% van de respondenten verwacht een prijs tussen de €16 en €20 per 100 kilo.

Naast die 33% die een prijs tussen de €16 en €20 per 100 kilo verwacht, verwacht 30% zelfs dat de prijs boven de €20 per 100 kilo uit gaat komen. Daarmee verwacht ruim 60% van de 530 stemmers dat de gemiddelde uienprijs boven de €16 per 100 kilo uit gaat komen.

De argumenten daarvoor zijn onder meer de droogte die in Europa heerst. De uien strijken daardoor namelijk al eerder en door de droogte staat de gewasgroei op veel plaatsen stil. Dit kan opnieuw voor veel fijne uien zorgen. Ook problemen met trips worden veelvuldig genoemd.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Het merendeel van de stemmers verwacht een prijs tussen de €16 en €20 per 100 kilo.

Weinig negatieve verwachtingen
Circa 25% van de stemmers verwacht dat de prijs tussen de €11 en €15 per 100 kilo uitkomt. Dat is nog steeds behoorlijk positief, vergeleken met de prijs voor de uien van oogst 2017. Er is maar een klein percentage (15%) dat een prijs onder de €10 per 100 kilo verwacht.

Er zijn echter ook factoren die een dergelijk lage prijs niet ondenkbaar maken. Zo steeg het areaal uien in Nederland met 0,8%, al daalde het areaal zaaiuien met een kleine 4%. Ook is de prijs voor uien niet alleen afhankelijk van de (droge) situatie in de Europese Unie, maar zijn zaken elders ter wereld ook van belang.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Marktupdate Uien

Export biedt houvast op stroeve uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden