Inside Uien

Oogst zaaiuien start, bewaring is uitdaging

15 Augustus 2018 - Niels van der Boom

Mondjesmaat worden momenteel de eerste percelen met vroege zaaiuien gerooid en opgeladen. De regen van de afgelopen dagen heeft gunstige rooiomstandigheden opgeleverd. Fijne partijen, ziektes (als gevolg van het vele beregenen) en een niet optimale bespuiting met maleïne hydrazide (MH) vormen uitdagingen voor de telers en bewaarders. Is het resultaat in de schuur straks top of een flop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het zuidwesten van het land is de situatie op zijn zachtst gezegd slecht. Vooral in de Zeeuwse regio’s waar niet beregend is, is de situatie triest. Daar zijn de personen die Boerenbusiness sprak het over eens. Waar in het zuidwesten wel beregend kan worden, staat het er iets beter voor. Midden-Nederland haalt gemiddelde tot ondergemiddelde opbrengsten. Mooie percelen zijn in Flevoland te vinden, maar je moet lang zoeken. Groningen en Drenthe beschikken over de beste gewassen, zo is de algemene opvatting.

Effect MH-bespuiting
In de provincie Zeeland is het meeste op te merken aan de gewassen. Die zullen niet allemaal gerooid worden. "Het is voor sommige het derde slechte jaar op rij. Extra kosten willen ze niet maken, waardoor ze worden omgeploegd", aldus André Boot van Hazera. "In deze provincie is bovendien weinig geschikt voor de bewaring, door een ontbrekende of niet-optimaal werkende MH-bespuiting. Percelen met enige grofte (boven de 45%) worden bewaard om van de hoge prijzen te profiteren. Dat kan maximaal tot januari. Telers moeten de kiemlust nauwlettend volgen."

Kees Jacobs van Syngenta merkt dat de uienhandel hierop anticipeert: "Er worden monsters genomen en de kiemlust wordt getest met potgrondproeven om zo niet voor verrassingen te staan. Ziektes liggen op de loer. Pinkroot, fusarium en bacterie zijn mede door het vele beregenen een probleem. Een oude stelregel is dat je niet op een gestreken gewas mag beregenen. Soms is dat wel gebeurd."

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Hoe noordelijker hoe beter
Jacobs heeft inmiddels de eerste proefvelden geoogst. Het is nog te vroeg om met harde cijfers te komen. "Voor een proefveld kies je de betere percelen, waardoor de opbrengstcijfers niet vergelijkbaar zijn met het gemiddelde. Ik heb ook een veld met een zeer matige opkomst. Die wordt niet in de resultaten opgenomen, omdat het geen reëel beeld toont. Afgaande van mijn rondes door Nederland denk ik dat Drenthe en Groningen op een normale oogst afstevenen. In Flevoland is de situatie zeer wisselend. Uitzonderlijke percelen halen de 70 ton, maar gemiddeld zit je 20% lager."

In het zuidwesten van Nederland ziet Jacobs opbrengsten die minstens 30% tot 35% lager liggen. Waar beregend kan worden (op de Zuid-Hollandse Eilanden en West-Brabant), is de situatie iets gunstiger. Heel laat gezaaide percelen kunnen met het huidige koele en vochtige weer mogelijk profiteren van iets groei. "Veel percelen zijn eraan toe om gerooid te worden. Het punt is dat de boer vaak nog niet klaar is."

Invloed van trips?
Boot spreekt over een halve opbrengst op percelen in Zeeland waar niet beregend is. "Trips zit er her en der in, maar heeft niet tot grote problemen geleid. Fusarium wordt gevonden op plekken waar de grond is dichtgeslagen, wat door de stevige regenbuien van dit voorjaar en het vele beregenen komt." Veel percelen in het zuidwesten zijn klaar om geoogst te worden. In Flevoland liggen de uien gestreken, maar zijn de gewassen soms nog groen. Voor wat betreft trips houdt Jacobs een slag om de arm. "Sommige percelen hadden er al vroeg mee te maken. Akkerbouwers wilde echter niet met het dure middel Movento ingrijpen, omdat er nog weinig blad op stond. Achteraf denk je dat het misschien toch wijs was geweest."

Zaadleverancier De Groot & Slot ziet vergelijkbare verschillen in hun proefvelden. Waar toppercelen in Drenthe 86 ton per hectare leveren, blijft het in Zeeland veelal op 30 ton steken. Met 30 tot 40 ton per hectare zijn zij voor Groningen niet erg positief. In Flevoland is het met 50 tot 60 ton iets beter gestemd. 

Gemak tijdens drogen
De Groot & Slot raadt aan om te rooien wanneer het loof voor 60% is afgestorven. Sommige percelen zijn echter al voor 70% tot 80% afgestorven. Telers hebben de neiging om te wachten, in de hoop kilo’s mee te pakken en MH zijn werk laten doen. Groenig rooien levert de beste (huid)kwaliteit op, zo is hun ervaring. Een voordeel van het verre afsterven is wel dat er minder vocht moet worden afgevoerd in de bewaring. De nekken zijn verder gesloten.

Bewaarspecialisten Omnivent en Tolsma raden beiden aan om een drogende lucht van 22 graden Celsius aan te houden. Let op de RV-meter, om er zodoende voor te zorgen dat het product niet te droog wordt. Stijgt de producttemperatuur, dan kan worden afgebouwd naar 20 graden Celsius. Voor het nadrogen hebben de nieuwe generaties bewaarcomputers een nadroogprogramma.

brandstofprijs
De wereldwijde prijs voor propaangas is stijgende. Deels vanwege bewegingen in de oliemarkt, maar ook vanwege een stijgend seizoensverbruik door agrarische bedrijven. Is de propaantank nog niet gevuld? Dan kan het lonend zijn om dat alsnog te doen en van een prijsvoordeel te profiteren.

 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden