Inside Uien

Senegal komt met uienquotum

7 September 2018 - 14 reacties

De uienprijzen hebben in week 36 een flinke stap weten te zetten. Dit komt onder meer doordat de export beter verloopt. Normaliter is Senegal de grootste afnemer van Nederlandse uien, maar het land heeft donderdag 6 september een quotum ingesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken hield de handel zich rustig, maar dat beeld is nu veranderd. In het noorden van het land is het deze week erg druk geweest. Het besef dat de uien nu ingekocht moeten worden, voordat een concurrent ze koopt, lijkt gekomen. Het gaat hierbij wel om partijen met enige grofte. Deze uien bevinden zich vooral in het noorden van het land, waardoor de handel zich op dit gebied concentreert.

Er wordt al een aantal weken €25 betaald voor de uien. In eerste instantie werd dit bedrag alleen betaald voor uitmuntende partijen en vervolgens voor uien met een grofte van net boven de 60%, maar sinds een aantal dagen is een percentage van 60% geen vereiste meer voor het bedrag van €25. De eisen omtrent grofte worden steeds verder bijgesteld, waarmee ook de prijzen voor de fijnere uien in de lift zitten.

Senegal stelt quotum in
Over de gehele linie stijgen de uienprijzen. Dat heeft een aantal oorzaken: allereerst blijkt dat de export momenteel goed loopt. Het feit dat de grens met Senegal is geopend, heeft daaraan bijgedragen. Echter, donderdag 6 september liet het land weten dat het een quotum instelt, wat betekent dat er tot 1 januari 2019 90.000 ton naar Senegal geëxporteerd mag worden (vanaf 1 september 2018).

De uien die voor 1 september zijn opgeladen tellen niet mee in het quotum. Hoewel nog niet alle exportcijfers bekend zijn, is wel duidelijk dat het quotum ervoor zorgt dat er dit seizoen tot 1 januari minder uien naar Senegal zullen gaan. Echter, naast Senegal neemt ook Ivoorkust dit jaar fanatiek Nederlandse uien af. 

Een andere reden voor de stijgende prijzen is het feit dat de baalprijzen deze week een goede stappen hebben gezet, waardoor de handel actiever is geworden op de uienmarkt. Ten slotte wordt het steeds duidelijker dat de opbrengsten dit jaar flink gaan tegenvallen. Ook bij de partijen die er goed uitzien, vallen de opbrengsten tegen.

Beursprijzen schieten omhoog
Het positieve gevoel is ook duidelijk zichtbaar in de noteringen van deze week. Alle 3 de regionale beurzen maken een flinke stap omhoog; met name de 60% grove uien op de beurs in Emmeloord schieten omhoog. De notering laat een prijsranche zien van €25 tot €30. Het levert een gemiddelde prijs op van €27,50, waarmee de prijs €15 boven het 5-jarig gemiddelde noteert.

De vergelijking met het jaar 1976 is deze zomer vaak gemaakt. In dat jaar werden de uien in week 36 verkocht voor 70 gulden, omgerekend komt dat neer op €31,80 (€1 is 2,20 gulden). Met 80 gulden bereikte de notering van beurs Emmeloord op 11 november het hoogste punt.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De notering bevindt zich fors boven het 5-jarig gemiddelde.

De notering voor de 30% tot 60% grove uien maakte ook een flinke stijging door. De notering komt op €20 tot €25. Echter, in Goes en Middenmeer zijn de noteringen voor deze sortering iets lager. In Middenmeer komt de notering uit op €17 tot €20 en in Goes is dat €18 tot €22. De notering in Goes komt voor week 36 gemiddeld uit op €20. 

Het 5-jarig gemiddelde voor de 30% tot 60% grove uien komt voor week 36 op €11. Echter, de oplopende prijzen zijn niet voor iedereen hosanna. De opbrengsten zijn op sommige plaatsen dusdanig slecht dat veel telers niet kunnen meeprofiteren van de hoge prijzen. 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden