Inside Uien

Vaste stemming onder uientelers

14 September 2018

Uientelers laten hun uien niet makkelijk los, waardoor de prijzen de afgelopen weken flinke stappen hebben gemaakt. Daarbij hebben exporteurs het voor elkaar gekregen om ook de baalprijzen te laten stijgen. Zijn de afnemers van Nederlandse uien bereid om mee te gaan in de hogere prijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienmarkt kenmerkt zich op het moment als een vaste markt. Wel is het aanbod kleiner dan de vraag. Door de oplopende prijzen van afgelopen weken hebben veel telers vertrouwen in de markt. Het maakt dat zij hun uien nu niet willen verkopen. De handel probeert ondertussen grove uien in handen te krijgen, waardoor er meer wordt gelopen op partijen met een relatief klein percentage grofte.

De verwachting is dat de stemming onder telers de komende weken vast zal blijven. Het gedwongen aanbod lijkt grotendeels uit de markt te zijn en ruim de helft van de uien is inmiddels gerooid. Dat de opbrengsten tegenvallen, is geen geheim meer. Als alle uien binnen zijn, dan zal de markt opnieuw een richting willen kiezen. Dan zal moeten blijken of de prijzen gaan stabiliseren.

Export stagneert
De uienexport lijkt wat te stagneren. De afnemers van Nederlandse uien nemen in lagere volumes uien af. Daarbij hebben de exporteurs het wel voor elkaar gekregen om vorige week een flinke stap te maken in de baalprijzen. De afzetbestemmingen moeten wennen aan de hogere prijzen en kopen daarom voorzichtiger in. Ook zijn er bij veel bestemmingen nog flinke voorraden, welke eerst weggewerkt moeten worden.

Bovenkant uienprijzen stabiliseert
Over de gehele linie hebben de prijzen de afgelopen weken een flinke stap omhoog gezet. Wanneer alle 3 de regionale beurzen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de 30% tot 60% grove uien €20 tot €26 betaald en voor de uien met een grofte van 60% opwaarts €25 tot €30.

De bovenkant van €30 (voor 60% grove uien) lijkt voorlopig het plafond van de af land notering. De verwerkers en exporteurs willen op dit moment niet verder meegaan in hogere af land prijzen, mede vanwege de voorzichtige houding van de importerende landen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden