Shutterstock

Inside Uien

Hoogste prijs ooit voor pool A van Van Meir

6 Februari 2019 - Niels van der Boom - 6 reacties

De vroege uienpool van Van Meir uit Steenbergen noteert zijn beste resultaat ooit. Dit ondanks de kwaliteitsproblemen van afgelopen seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van Meir Onions & Potatoes heeft zijn pool uitgesplitst in 3 afzetperiodes: Pool A, Pool B en Pool C. De eerste kent een looptijd van oktober tot en met het nieuwe jaar. Voor de uien tot 60 millimeter wordt een prijs van €25,66 per 100 kilo uitbetaald. Voor 60 millimeter opwaarts is dit €31,47 per 100 kilo.

Deze prijzen liggen wel onder het niveau van de gemiddelde beursprijs. Beurs Goes noteerde tussen 1 oktober en 1 januari voor partijen tot 30 millimeter gemiddeld €26,05 per 100 kilo. Voor de 30-60% grof was dat €31,65. De gemiddelde beursnotering zaaiuien grof zit op €38,65.

Kwaliteit
Een gevolg van het extreme groeiseizoen was dat de partijen met zowel inwendige als uitwendige schot kampten. Tevens waren deze partijen gemiddeld genomen erg fijn, wat veel drielingen tot gevolg had. Directeur Leon van Meir merkt op dat de afzet hiervan soms moeizaam verliep.

Het oude prijsrecord was in handen van oogstjaar 2006. Toen werd een resultaat van €20,48 geboekt. Over oogstjaar 2010 was dat €18,30 en over oogstjaar 2015 kwam de prijs op €17,86. De prijs staat in schril contrast tot de vorige oogst; toen kwam pool A op €6,67 en €8,80, afhankelijk van de grofte. De regel is dat de poolprijs bij een prijsverschil van meer dan €1 wordt opgesplitst.

Middelend effect
Volgens Van Meir geeft verkopen middels de pool meer rust dan bij vrij verkopen, waarbij dat dit seizoen nog eens extra geldt. "Veel van de vrije telers hebben het gevoel dat zij hun uien te vroeg te hebben verkocht, met frustraties tot gevolg", zegt hij. "Daarnaast heb je ook bij een mindere kwaliteit toch een goede prijs."

In hun nieuwsbrief meldt Van Meir dat de uienprijzen eind augustus flink stegen, omdat er toen veel uien werden verkocht. Van Meir vreest echter dat de uien misschien te duur zijn geworden voor bijvoorbeeld Afrika. De verre bestemmingen zijn niet aan de markt en de Europese markt neemt de afzet nu langzaam over. "Het kan bijna niet anders dan dat de uien nog veel duurder worden, omdat de Europese oogstfors kleiner is", besluit hij.

Echter, dat levert tegelijk een dilemma op. In 1976 waren de prijzen in het najaar ook hoog en liepen ze gedurende het voorjaar af. Er is dus geen zekerheid voor een hoge prijs. "Uiteindelijk weet niemand het zeker, ook de handel niet."

Alternatieven
De hoge prijzen zorgen er tevens voor dat kopers alternatieven zoeken en bijvoorbeeld uien uit Spanje, China en de Verenigde Staten halen. Op korte termijn komt ook de nieuwe oogst uit Nieuw-Zeeland en Egypte aan op de Europese kade.

Pool A omvat in totaal 500 hectare zaaiuien, die bijna volledig is ingevuld. Het areaal winterplantuien is dit seizoen gegroeid. Het areaal van de voorjaarsplantuien, dat afgelopen jaar fors steeg, blijft op dit niveau bij Van Meir. Het zaaiuienareaal (af land) is voor 90% ingevuld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden