Shutterstock

Inside Uien

Uiensorteerders sturen personeel naar huis

26 Februari 2019 - Anne Jan Doorn

De uienvoorraad wordt steeds beperkter, wat gevolgen heeft voor de uiensorteerders. Diverse sorteerders liggen door het tekort namelijk deels stil en vragen arbeidstijdverkorting aan voor hun personeel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van de 35 Nederlandse uienverwerkers hebben er 5 arbeidstijdverkorting aangevraagd voor een deel van de vaste medewerkers, zo zegt Gijsbrecht Gunter, de voorzitter van brancheorganisatie Holland Onion Association (HOA) tegen het Reformatorisch Dagblad. De flexibele krachten zijn vaak al naar huis gestuurd en hij verwacht dat dit aantal de komende weken zal oplopen.

Uienkwaliteit loopt terug
"Zo'n situatie is in tientallen jaren niet meer voorgekomen." Gunter zegt dat de kwaliteit van de uien terugloopt, wat veroorzaakt wordt door de hoge temperaturen van dit moment. Hij schat dat de export dit seizoen op ongeveer 750.000 ton uitkomt, waar dat vorig jaar 1,1 miljoen ton was. "Dat kan betekenen dat de uiensector markten verliest."

Dat de uienvoorraden beperkter worden, bleek maandag 25 februari nog uit de voorraadinventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). Volgens VTA lag de voorraad van gele zaaiuien in de eerste week van februari bij telers 60% lager dan vorig jaar. 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden