Shutterstock

Inside Uien

Chinese uienexport bereikt nieuw record

1 Mei 2019 - Niels van der Boom

De grote vraag op de internationale uienmarkt heeft ervoor gezorgd dat Chinese uien niet aan te slepen waren. Ook in het eerste kwartaal van 2019 zet het land flinke exportcijfers neer. Opvallend hierin is het aandeel van Europa, waarin Nederland koploper is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een extreem kleine oogst in 2018 trok de vraag naar Chinese gele en rode uien flink aan. De handelaren schakelden vroeg in het seizoen, met name om te kunnen voldoen aan de vraag naar grove uien. Ten opzichte van de Nederlandse prijzen waren de Chinese uien betaalbaar te noemen.

Recordexport
Ook in de eerste 3 maanden van 2019 heeft China flink wat geëxporteerd. Volgens internationale handelsdata werd er 200.000 ton geëxporteerd en dat is een record. Japan, Vietnam en Taiwan zijn daarbij traditioneel de grootste afnemers. Op plek 4 staat Israël met een volume van 10.000 ton. Dat is bijzonder, want in de 2 jaren hiervoor kwam geen Chinese ui het land binnen.

Chinese exporteurs leveren, in de Europese Unie, met name uien aan het Verenigd Koninkrijk. Daarbij zijn vooral grove rode uien en diepgevroren uiensnippers en/of -ringen populair. Dit jaar is er over de hele linie meer vraag. Nederland was in het eerste kwartaal de grootste afnemer (5.600 ton), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (4.800 ton). Op plaats 3 staat Frankrijk (1.200 ton). Ook andere bestemmingen vroegen meer; zo verdriedubbelde de export naar Maleisië.

Stabiele oogst
Sinds eind maart worden in de zuidelijke Chinese provincie Yunnan uien van de nieuwe oogst geoogst. In april volgt de grootste uienprovincie: Gansu. In mei begint de oogst echt en is er meer product beschikbaar. De uienprijzen bevinden zich op een hoog niveau en het areaal is stabiel tot mogelijk licht uitgebreid De oogst wordt echter iets lager ingeschat, waardoor het totale beschikbare volume stabiel blijft.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden