Agrifoto

Nieuws Uien

Uienhandel weer onder eenduidige voorwaarden

29 Augustus 2019 - Jeannet Pennings

De Algemene Voorwaarden voor de inkoop en de verkoop van zaaiuien (AVZ) zijn gemoderniseerd. De bedoeling van deze nieuwe versie is dat het woud aan eigen voorwaarden die de handelaren en telers opstellen, verdwijnt.

De vorige versie van de AVZ dateerde uit 2006. Daarom stelden bedrijven over de afgelopen jaren steeds vaker hun eigen handelsvoorwaarden op. Dit leidde in de markt vaak tot onduidelijkheid over wat precies de voorwaarden zijn en welke rechten en plichten daarbij horen voor koper en verkoper.

Voor LTO Nederland en GroentenFruit Huis was het daarom hoog tijd om de algemene handelsvoorwaarden tegen het licht te houden. "We hebben gezamenlijk gewerkt aan eerlijke, reële en vooral praktische voorwaarden die passen bij de kwaliteitsambitie van de Hollandse ui", zo staat in een persbericht. De nieuwe voorwaarden zijn gedeponeerd bij de rechtbank in Den Haag en gelden met terugwerkende kracht per 1 juli 2019.

Nieuwe richtlijnen en aanvullingen
De nieuwe AVZ bevat richtlijnen om zaken als de kwaliteit duidelijker te omschrijven. Daarnaast zijn praktische zaken opgenomen, zoals het wegen van partijen, de termijnen voor een koopbevestiging, de betaling en het risico-overdracht. Ook zijn definities opgenomen van zogenaamde schot (spruitvorming) en kale uien.

Verder bevat het vernieuwde document handvatten voor tarrakorting of premies bij uitzonderlijk hoge of lage tarrapercentages en daarbij is het keuringsreglement aangepast aan de hand van de nieuwe voorwaarden. De voorwaarden voor de contractteelt zijn in de nieuwe AVZ komen te vervallen, omdat deze nauwelijks gebruikt werden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden