Shutterstock

Inside Uien

Senegal geeft een boost aan uienexport

13 September 2019

De voorlopige exportcijfers van week 34 laten zien dat de exportmarkt een enorme boost heeft gehad. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat gedurende deze week de markt naar Senegal officieel werd geopend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Doordat er 13.831 ton naar Senegal is geëxporteerd, heeft de export een nieuw seizoensrecord behaald. In zijn totaliteit is er werelwijd 32.502 ton geëxporteerd. Niet alleen de export naar Senegal loopt in de genoemde week goed, want er zijn in week 34 maar liefst 6 bestemmingen met een afname van ruim 1.000 ton. Na Senegal is Brazilië de grootste afnemer, met 2.832 ton. Ivoorkust neemt de derde plaats in beslag (2.709 ton).

Vandaag de dag loopt de export nog steeds goed. Er zijn wereldwijd veel landen die bediend worden, waardoor de uienexport niet afhankelijk is van bepaalde bestemmingen. Daarnaast zorgt het ervoor dat verpakkers voldoende werk hebben. In de eerste weken na de opening van de markt in Senegal zijn er veel uien geëxporteerd, wat betekent dat de aanvoer op dit moment lager is. Daarnaast is de toevoer naar Brazilië een stuk rustiger.

Telersprijzen
Aangezien we momenteel midden in de oogstperiode zitten is er flink wat aanbod op de uienmarkt. Wanneer we de noteringen naast elkaar leggen, dan wordt voor de 30% tot 60% grof €8,50 tot €11,00 genoteerd en voor de 60% opwaarts sortering €8,00 tot €11,00.

De baalprijzen blijven eveneens stabiel. Alleen de grove maten, die veel naar Brazilië zijn geëxporteerd, staan licht onder druk. Dit komt doordat Brazilië momenteel een stap opzij zet.

Bekijk alle noteringen hier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden