Agrifoto

Inside Uien

Oogstraming uien zet markt op scherp

31 Oktober 2019

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt traditioneel eind oktober de oogstraming voor uien uit. Het is geen verrassing dat deze raming hoger uitvalt dan afgelopen jaar, al was het alleen maar door het gestegen areaal. Maar hoeveel uien zijn er volgens het CBS meer geoogst?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een aantal keren per jaar zijn de ogen vanuit de akkerbouw sterk gericht op het CBS. Dat is bij de presentatie van de areaalcijfers op basis van de gecombineerde opgave, vervolgens bij de voorlopige oogstraming en tot slot bij het bekendmaken van de definitieve oogstraming.

Oogstraming nieuwe stijl
Vandaag heeft het CBS onder anderen de oogstraming voor uien ‘nieuwe stijl’ bekend gemaakt. Voorheen werden deze cijfers 1 op 1 door het CBS gecommuniceerd. Meerdere mensen meenden dat deze cijfers soms te ver van de werkelijkheid af stonden, waardoor de prijsvorming onheus werd beïnvloed. Om dat element zoveel mogelijk te elimineren, wordt de door het CBS berekende oogstraming eerst met een afvaardiging van de sector besproken. De uitkomsten van deze bespreking kan voor het CBS aanleiding zijn om hun raming aan te passen.

Voor seizoen 2019-2020 ging het CBS in eerste instantie uit van een gezaaid areaal zaaiuien van 27.840 hectare. De spanning dit seizoen zat hem in het areaal dat uiteindelijk wordt geoogst. Door het wisselvallige weer in september en oktober was er sprake van een grote achterstand bij de uienoogst. Bij het bekend maken van de oogstraming, waren nog niet alle uien geoogst. Deze week wordt een grote inspanning gepleegd om de uienoogst naar de finish te brengen.

De cijfers
De voorlopige oogstraming 2019 wordt door het CBS becijferd op 1.464.973 ton (vorig jaar 811.392 ton). Dat is een stijging ten opzichte van het afgelopen oogstjaar 2018 van 80,5 %. Dit is gebaseerd op een bruto-opbrengst van 53,1 ton per hectare (vorig jaar 35,5 ton).

Daarmee ligt de uienoogst van dit jaar op vrijwel een gelijk niveau als oogstjaar 2017. Kijkend naar een langjarig gemiddelde (10 jaar 1,279 miljoen ton) dan is sprake van een stijging van 14,5%. In hoeverre de uitkomst de prijs op de markt beïnvloed, is nu de vraag.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden