Agrifoto

Nieuws Oogstraming CBS

Wiebes: 'Oogstraming uien pas na overleg met sector'

15 Maart 2019 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat voortaan de conceptcijfers van de voorlopige oogstraming voor uien voor de officiële publicatie met de sector bespreken. Dat schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in een Kamerbrief.

Op het initiatief van Wiebes hebben LTO Nederland en het CBS afspraken gemaakt over de oogstraming van uien. In die gesprekken zijn ook andere gewassen ter sprake gekomen, maar in die sectoren bleek geen behoefte aan afspraken over de voorlopige oogstramingen. 

Betrouwbaarheid toetsen
Het CBS en LTO Nederland hebben nu afgesproken dat de conceptcijfers eerst met alle relevante partijen uit de sector besproken moeten worden; zij toetsen dan de betrouwbaarheid van de raming. De opmerkingen van die partijen worden vervolgens ook meegenomen in de te publiceren cijfers en het persbericht. 

De publicatie van de voorlopige cijfers van de oogstraming voor uien kan door dit extra overleg maximaal 2 weken uitgesteld worden. Het CBS gaat daarnaast ook onderzoeken of er onzekerheidsmarges in de voorlopige oogstraming ingebouwd kunnen worden.

'Ramingen zijn nodig'
Wiebes schrijft dat hij begrip heeft voor de wens van de boeren. Hij stelt echter dat de ramingen noodzakelijk zijn voor de Landbouwrekeningen, welke binnen de Europese Unie (EU) verplicht zijn. Ook schrijft Wiebes dat het later verzamelen van de gegevens extra lastendruk oplevert voor de boeren en het CBS. Daarom kan de publicatie van de cijfers niet tot december uitgesteld worden, zoals de Tweede Kamer eerder aan Wiebes gevraagd heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
???!!! 16 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/uien/artikel/10881698/wiebes-oogstraming-uien-pas-na-overleg-met-sector]Wiebes: 'Oogstraming uien pas na overleg met sector'[/url]
dit is niet een beetje eng, dit is de vrije markt de nek omdraaien!

eerst conceptcijfers met 'de markt' bespreken = handel op de hoogte brengen en strategie laten uitdenken VOORDAT cijfers AANGEPAST bij 'de boer' en burger komen.

WAAR IS DE MEDEDINGINGSAUTORITEIT???!!!

(overigens opnieuw bewijs dat LTO tegen de boer is)
Kjol 16 Maart 2019
Hahaha, wederom een gigantisch bull shit verhaal, die Kwiebes en zeker lto zijn voor geen millimeter te vertrouwen. Wat is dit voor een gigantische hoeveelheid onzin, met een vroom praatje en totale kulargumenten wordt ons een rad voor de ogen gedraaid. Nou ja, we zijn het intussen al aardig gewend geraakt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden