Agrifoto

Opinie Pieter Post

Jaar op jaar 6 gooien valt niet mee, maar is wel nodig

18 November 2019

Afgelopen seizoen stond alles in het teken van droogte. En wie het in de landbouw heeft over droogte, die noemt moeiteloos de gedenkwaardige jaren op waarin neerslagkrapte een grote zorg was. Dat 1976 dan met stip bovenaan staat, zal niemand verbazen. De tijd gaat echter verder en we kunnen inmiddels terugkijken op wat oogst 2019 ons heeft gebracht.

Ook dit jaar was droogte een item, al waren er nog meer uitdagingen. Ik denk daarbij aan het areaal dat in Nederland en andere landen gezaaid werd en aan het terugwinnen van de gunsten van klanten die afgelopen jaar niet of onvoldoende bediend konden worden. Het exportcijfer blijft over seizoen 2018/2019 namelijk net boven de 822.000 ton steken. Dat is sinds seizoen 2007/2008 niet meer zo laag geweest (773.000 ton). In dat seizoen werd op 19.826 hectare zaaiuien geoogst, tegen 24.995 hectare in 2018.

Meer areaal
Het is van alle tijden dat extremen extremen uitlokken. Na een jaar met hoge productprijzen volgt bijna altijd een jaar met meer areaal. Teeltjaar 2019 is daar geen uitzondering op: het aardappelareaal steeg met 3% en het uienareaal met 6,5%. Voor uien wordt hiermee een record verbroken. Kortom: Nederland kan, mag en moet weer volop aan de bak om die uien een plekje te geven. Afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in verwerking, en de ontwikkelingen staan niet stil. Het is inmiddels bijvoorbeeld ook al mogelijk om 40.000 ton klaar te maken in 1 week. Dus: als de vraag naar uien er is, dan wordt deze linksom of rechtsom wel ingevuld.

Het seizoen is al een paar maanden oud. De start was bijzonder, want na een uiterst vroege stop kwam de vraag maar moeizaam op gang. Daarbij heeft de tijd van arbeidstijdverkorting lang geduurd. Inmiddels is het tijd om stof te maken, in plaats van op te ruimen. Dit seizoen heeft zijn eigen beslommeringen. Afgelopen jaar bood kansen om 6 te gooien. Sommigen presteerden het zelfs om dat vaker te doen. Welk prijsniveau dit jaar met een 6 moet worden vergeleken, is lastig te zeggen. Echter, als je niet gooit, dan kom je daar nooit achter.

Ontvang het magazine in uw brievenbus
Dit artikel is een onderdeel van de uienanalyse van 2019. Abonnees van Akkerbouw Pro en Uienmarkt hebben deze onlangs ontvangen. Wil jij dit magazine eveneens ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met een abonnement krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je tevens toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere interessante seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden