Shutterstock

Inside Uien

Exportverbod India biedt kansen voor rode uien

8 November 2019 - 1 reactie

De markt voor gele uien is momenteel rustig, terwijl de vraag naar rode uien aantrekt. De belangrijkste oorzaak daarvoor is een exportverbod van rode uien in India.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de hectische oogstweek, is de rust op de uienmarkt wedergekeerd. De werkvoorraden van de uienverwerkers zijn weer aangevuld, waardoor de belangstelling naar uien uit de schuur is getemperd. Dit maakt eveneens dat er weinig handel is geweest in gele uien. Aan de exportzijde verloopt het daarentegen nog steeds voorspoedig. De baalprijzen zijn al geruime tijd stabiel en de vraag naar Nederlandse uien is breed.

Rode uien
Waar de markt voor gele uien momenteel tam is, trekt de vraag naar rode uien verder aan. Voor zowel grove als fijne uien is momenteel animo aan koperszijde. De belangrijkste oorzaak voor deze vraag is het exportverbod van India. Het moeilijke groeiseizoen heeft tot slechte opbrengsten geleid bij de Indiaanse uientelers. Hierdoor zijn de Indiaanse uienprijzen de pan uitgerezen. Om de consumentenprijzen te beschermen, heeft de overheid een (tijdelijk) exportverbod ingesteld. Met name in Azië is India een grote speler op de markt van rode uien. Dit gat wordt nu (deels) ingevuld door Nederlandse exporteurs.

De toegenomen vraag vertaalt zich in de beursnotering voor rode uien in Emmeloord, want deze notering steeg met €1,75 voor 60% opwaarts. In de noteringen voor gele uien zit deze week weinig spektakel. Alleen de prijs in Goes steeg met €0,25. De noteringen in Emmeloord en Middenmeer zijn onveranderd.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden