Agrifoto

Inside Uienmarkt

Welke twee continenten domineren de uienvraag?

2 Januari 2020

De cijfers van de Nederlandse uienexport waren aan het einde van 2019 meer dan uitstekend. Kijkend naar de grootste afnemers dan valt het op dat 2 continenten de kar trekken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De exportcijfers van week 50 kwamen voor de dertiende keer dit seizoen (van de 24 weken) boven de 30.000 ton uit. Het voorlopige exportcijfer staat op 31.764 ton, maar kan nog worden bijgesteld door nagekomen posten. Het seizoenstotaal staat nu op 655.809 ton wat een gemiddelde export van 27.325 ton per week betekent.

De grootste uienvraag kwam eind december voornamelijk uit 2 continenten. Voordat Oost-Afrikaanse bestemmingen overgaan op lokale oogsten werd er nog even extra gas gegeven met de Nederlandse uien. Senegal nam met 9.447 ton verreweg de meeste uien af. Met 4.036 ton was Ivoorkust de op 1 na grootste afnemer. Naast Senegal en Ivoorkust staan ook Mali, Gambia, Mauritanië en Guinee in de top-10 van grootste afnemers in week 50.  

Nieuwe bestemmingen
Het andere continent dat goed van zich liet horen in week 50 is Azië. Op plaats 3 tot en met 5 in de lijst met grootste afnemers staan in juiste volgorde: Maleisië, Sri Lanka en de Filippijnen. Door de problemen in India zijn er bestemmingen die zich nu bij Nederlandse exporteurs melden terwijl zij dit in andere jaren niet of nauwelijks doen. Zo staan Bangladesh en Thailand net buiten de top-10 van grootste afnemers.  

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden