Shutterstock

Nieuws Uien

Nieuw-Zeeland hervat uienexport naar Indonesië

23 April 2020 - Jeannet Pennings

Na Nederlandse uien gaat Indonesië ook weer uien uit Nieuw-Zeeland importeren. Dat is goed nieuws voor de uienexporteurs in het land, voor wie Indonesië een belangrijke afzetmarkt is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandenlang werd er onderhandeld over de Nieuw-Zeelandse export naar Indonesië, zo meldt Rural News. Brancheorganisatie Onions NZ speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen met Indonesische overheidsfunctionarissen. Inmiddels zijn de nieuwe importregels duidelijk en is de uienexport hervat. 

Begin maart kwam al het bericht naar buiten dat Indonesië weer importvergunningen gaat verlenen aan Nederlandse uienexporteurs. De export van Nederlandse uien naar Indonesië kromp in 2019 met ruim 65% als gevolg van sancties die de overheid oplegde, vanwege een Europees besluit over palmolie.

Ruim 15 miljoen euro
De uienexport vanuit Nieuw-Zeeland naar Indonesië was in 2019 goed voor 28 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar. Dat is omgerekend ruim €15 miljoen en dat is vergelijkbaar met de Nederlandse uienexport naar Indonesië in 2018. De totale uienexport van Nieuw-Zeeland had afgelopen jaar een waarde van ruim €95 miljoen en dat was bijna een verdubbeling ten opzichte van 2018.

Het uienareaal in Nieuw-Zeeland bedraagt iets meer dan 5.000 hectare. Jaarlijks wordt zo’n 200.000 ton uien geproduceerd, waarvan 85% een exportbestemming heeft. De uien worden geëxporteerd naar 45 bestemmingen wereldwijd, waarvan Indonesië een belangrijke afzetmarkt is. De Europese Unie is de grootste afnemer van de in Nieuw-Zeeland geteelde uien.

Goede vooruitzichten
Telers en handelaren van uien in Nieuw-Zeeland zijn blij met het onderhandelingsresultaat. Zij verwachten dat de Indonesische markt voor hun producten gaat groeien. Net als andere markten over de hele wereld overigens. De vooruitzichten zijn, ondanks de uitbraak van het coronavirus, volgens hen goed. Wereldwijd is de vraag naar uien groot en exportmarkten stellen de bevoorrading op lange termijn veilig.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden