Shutterstock

Nieuws Export

Handel kan uien en zuivel weer in Indonesië kwijt

11 Maart 2020 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Indonesië gaat weer importvergunningen verstrekken aan Nederlandse bedrijven die uien en zuivelproducten willen exporteren naar het land. Dat is het resultaat van de huidige handelsmissie, gekoppeld aan het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

De export van uien en zuivel naar Indonesië is in 2019 sterk teruggelopen, nadat het land besloot hiervoor voorlopig geen importvergunningen meer te verlenen. Een sanctie die volgde op een besluit van de Europese Unie over palmolie in maart vorig jaar.

De export van uien naar Indonesië kromp afgelopen jaar met ruim 65%. In 2018 werd bijna 23.000 ton naar deze bestemming uitgevoerd. Het zou gaan om een totale waarde van ruim €15 miljoen. Ook de uitvoer van zuivelproducten zakte in. Eind 2018 ging het om ongeveer €50 miljoen, een jaar later was dit met ruim 80% gedaald.

Toezeggingen
Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben afgelopen dagen gesprekken gevoerd met de Indonesische autoriteiten. Kaag is verheugd met de toezeggingen die zij hebben gedaan. “Nederlandse bedrijven maken zich serieuze zorgen over de maatregel, die bijdraagt aan onzekerheid onder exporteurs. En dat terwijl we Indonesië juist willen ondersteunen om de palmoliesector te verduurzamen", aldus de minister.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Vrij grof 11 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886160/handel-kan-uien-en-zuivel-weer-in-indonesi-kwijt]Handel kan uien en zuivel weer in Indonesië kwijt[/url]
Goed nieuws! Alleen voor de uien weet ik niet of we er wat aan hebben i.v.m. de extra eisen die Indonesië stelt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Uien

Exportuien herbergen verschillende verrassingen

Analyse Uien

Het is vlees noch vis in de uienexport

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Analyse Uien

Uienexport houdt stijgende lijn vast

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden