Engie

Aangeboden door Engie

Franse akkerbouwers gaan ook condensdrogen

16 November 2020

Na meerdere succesprojecten in eigen land introduceert ENGIE Refrigeration de condensdroogtechnologie in Frankrijk. Twee akkerbouwers in de buurt van Orléans kunnen hun uien vanaf dit seizoen voor het eerst zonder de buitenlucht drogen en bewaren.

Uien die een dag na het rooien al ritselen, een droogproces dat tweemaal zo snel gaat als voorheen. Een constante productkwaliteit en 80% minder energiekosten. De specialist in koudetechnische dienstverlening maakte de beloften bij meerdere opdrachtgevers in Nederland waar. Bij Custers Akkerbouw bijvoorbeeld, Mul Zeewolde en Gebr. De Zeeuw.

Het condensdroogsysteem van ENGIE rekent voor eens en altijd af met de onbetrouwbare buitenlucht. Door de lucht in de gesloten ruimte onder het condensatiepunt te brengen, wordt vocht afgevoerd en drogen de uien. De warmte die vrijkomt bij het koelproces wordt weer gebruikt om de uien op temperatuur te houden. Daarnaast maakt een warmtepomp het mogelijk om uien op te warmen voor de bestrijding van ziektes. Met condensdrogen kunnen akkerbouwers secuur sturen op stabiele droog- en bewaarcondities. Zonder gasverbruik, chemische kiemremmers en fors minder CO2-uitstoot.

Ons kent ons
Dergelijke successen blijven niet onopgemerkt, zeker niet in de wereld van ons kent ons. Stefan Huijsmans, bewaarspecialist bij ENGIE Refrigeration, vertelt: "Via een Franse agrarisch adviseur en een Belgische bouwer van agrarische bewaarplaatsen, Raes Construct, in Frankrijk kwamen we in contact met diverse opdrachtgevers op Franse bodem. Een bezoek aan ENGIE-projecten in Nederland volgde, waarmee de Franse akkerbouwers een inkijkje kregen in de technologie. Zo ging het balletje ook in Frankrijk rollen: Simon Stéphane, een aardappel- en uienteler in Beauce, zocht een moderne bewaring waarbij zijn uien op kwaliteit blijven.

Kwaliteit van de uien blijft behouden
"Eind mei 2020 is de condensdrooginstallatie bij Simon opgeleverd", vertelt Huijsmans. "We bouwden twee cellen voor de losgestorte bewaring van tweemaal 600 ton uien die later gebruikt kunnen worden voor kistenbewaring. Op 600 ton uien kan de installatie 236 liter per uur ontvochtigen, wat neerkomt op ruim 5.000 liter per etmaal. Wil je dat halen met een traditioneel systeem, dan ben je afhankelijk van de weersinvloeden en de geïnstalleerde kachelcapaciteit en moet je veel gas verstoken. Niet alleen kostbaar en milieuonvriendelijk, maar ook risicovol vanwege de hogere temperaturen waar bacteriën beter bij gedijen. Met het systeem van ENGIE kun je zelfs op koude temperaturen drogen en nadrogen. Producten om rottende gewassen kunnen dan niet geïnfecteerd raken."

Juist bij langdurige bewaring kan condensdrogen het verschil maken voor het behoud van de kwaliteit van de uien. Mede doordat gewassen op termijn niet meer bewerkt mogen worden met een chemische kiemremmer, zit er meer leven in het product en geven ze meer vocht af. Dat maakt ze gevoeliger voor schimmels en bacteriën. "De lage temperatuur en stabiele condities tijdens de nieuwe manier van bewaren houdt ze rustig en voorkomt kiemen. Daardoor zijn telers als Simon nu veel meer in control", aldus Huijsmans.

Zuiniger en duurzamer
Ook Ferme des Arches liep warm voor het systeem van ENGIE. Bij de coöperatie in de Beauce-streek zijn 45 akkerbouwers aangesloten, die onder meer uien, sjalotten en knoflook telen. In twee nieuwe cellen wordt hier 1.600 ton uien bewaard, in elke cel 800 ton. Huijsmans: "Elk uur onttrekt onze condensdroger 450 liter vocht uit elke cel. Met de kistenbewaring kan de coöperatie partijen uien sneller opslaan, verwerken en verhandelen. Zit daar een slechte partij tussen bij die snel gedroogd moet worden, dan worden de kisten voor de blaaswand geplaatst. Daar is geen gas meer voor nodig en is dus veel voordeliger. Het natuurlijke koudemiddel ammoniak (NH3) in de installatie geeft het beste energetische rendement. Samen met het dichtdraaien van de gaskraan maakt dat de productie veel duurzamer én energetisch aantrekkelijker."

Grip op temperaturen
Met hun condensdrooginstallatie blijven Simon en Ferme des Arches hun concurrentie ver voor. Huijsmans: "Drogen en gekoeld bewaren zonder buitenlucht was in Frankrijk nog een utopie. Maar met het veranderende klimaat verlangt de markt steeds meer naar grip op temperatuurschommelingen en verduurzaming van het productieproces. En nu het gebruik van chemische kiemremmers niet langer is toegestaan in Europa moeten boeren hun producten kouder bewaren. De telers van uien en aardappelen bewaren hun producten nog altijd op vrij traditionele wijze. Voor al deze producten is condensdrogen een goede bewaaroplossing. Daar komt bij dat de Franse overheid een aantrekkelijke subsidie toekent aan duurzame bedrijven. Daarmee wordt een gesloten systeem zoals condensdrogen steeds aantrekkelijker."

www.condensdrogen.nl

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden