Agrifoto

Inside Uienmarkt

Spannende slotfase op Nederlandse uienmarkt

18 Juni 2021

Met slechts een aantal weken te gaan lijkt de uienmarkt een spannende slotfase in te gaan. Met zakkende beursprijzen lijkt het sentiment minder te worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meest recente exportcijfers zijn die van de laatste week van mei. In deze week zijn er volgens de voorlopige cijfers 12.936 ton uien geëxporteerd. Zoals gebruikelijk neemt de export aan het einde van het seizoen af. Er zijn nog een paar weken oude oogst te gaan en zoals elk jaar schakelen exportbestemmingen steeds meer over op nieuwe oogsten.

De nieuwe Nederlandse oogst loopt minimaal een week achter ten opzichte van de gemiddelde rooiperiodes. Normaal gesproken worden er rond 20 juni al de nodige percelen winteruien gerooid. Dit jaar is dat te vroeg. Waarschijnlijk gaat de oogst voor het gros van de winteruien tussen 28 juni en 1 juli van start. Aangezien deze uien nog niet meteen zijn te verwerken, hebben enkele verpakkers nog oude uien nodig om het gat te overbruggen.

Verpakker wacht af
Op de boer vindt er echter weinig handel plaats voor deze laatste uien. Veel verpakkers zijn al gestopt en de verpakkers die nog draaien wachten rustig af of draaien eerst de laatste uien op. De regionale beursnoteringen in Goes en Emmeloord laten beide een negatieve notering zie. In Goes komt de notering uit op €16 tot €18 en de Beurscommissie in Emmeloord komt 3 dagen later met een notering van €14 tot €17,25 op de proppen. Zij omschrijft de uienmarkt als flauw.

Ook de baalprijzen staan wat onder druk nu de afnemers kleiner worden. Een overzicht van de baalprijzen vind je in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden