Agrifoto

Inside Uien

Plantuien ondergeploegd in moeizame markt

17 Augustus 2021 - Niels van der Boom

De handel in tweedejaars plantuien loopt dit jaar uit op een drama voor sommige telers. Zeker waar de kwaliteit tegenvalt, zijn kopers niet te vinden. In extreme gevallen worden de uien daarom ondergeploegd. Nog een flink volume plantuien moet door de sector worden weggewerkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland worden dit jaar 6.243 hectare tweedejaars plantuien geteeld volgens cijfers van Boer&Bunder. Die staan hoofdzakelijk in Zeeland (2.531 hectare) en Noord-Brabant (1.511 hectare). Het areaal is weliswaar met 4,2% afgenomen, de opbrengsten liggen op een veel hoger niveau. Rekenen we met een seizoensgemiddelde van bruto 45 ton per hectare, dan kom je op bijna 281.000 ton plantuien.

Nog veel plantuien aanwezig
Hoeveel van dit volume nog moet worden verwerkt, is lastig in beeld te krijgen. Insiders zijn het erover eens dat nog een behoorlijke hoeveelheid plantuien op de markt aanwezig is. Ook Gijsbrecht Gunter, voorzitter van de Holland Onion Association, durft daar geen uitspraken over te doen. "De bulk van de plantuien is inmiddels geoogst, maar nog lang niet allemaal verhandeld", weet hij. "Plantuien worden niet ver geëxporteerd en deels ook voor de industrie geteeld vanwege het hoge percentage droge stof. We hebben geen cijfers over dit segment en hoeveel product ze afnemen."

Waar de plantuientelers dit jaar mee kampen, zijn kwaliteitsproblemen. "De kwaliteit is maar matig", weet Gunter. "Vooral bacterierot is een issue. Aantastingen tot 20% worden in de praktijk gemeld. Dat zijn incidenten, maar een feit is dat de ziektedruk hoog is. Ook in de zaaiuien merk je dat. Het is dit jaar ook droog geweest. Er is toen beregend en ook dat helpt de kwaliteit niet. In extreme gevallen worden percelen met teveel gebreken daarom ondergeploegd."

Geen kopers
Er zijn ook akkerbouwers die het over een andere boeg gooien. In West-Brabant kon iedereen afgelopen weekend uien in het veld komen rapen voor 50 cent per kilo. Beurs Goes noteerde in week 32 nog een af land prijs van €5 tot €7 per 100 kilo. Droog uit de schuur is dat €7 tot €8. In de praktijk is zo'n prijs vaak niet eens te maken. Kopers hebben geen interesse en de eerste vroege zaaiuien dienen zich inmiddels al aan. Ook daar is inmiddels een prijs van bekend: €7 tot €8. Een jaar geleden startte de zaaiuiennotering nog op €13,50 tot €15 en noteerde ook de plantuien in die prijsrange.

Groot-Brittannië is de grootste afnemer van Nederlandse uien op dit moment. Plantuien – ook van een mindere kwaliteit – gaan op dit moment ook naar schillerijen in Polen toe al is het mondjesmaat. Volgens de meest recente exportcijfers heeft dit land een magere 200 ton afgenomen. Omdat veel onderhands wordt verhandeld, zijn de cijfers niet representatief. Wat de uienexport ook parten speelt is de beschikbaarheid van koelcontainers en de hoge kosten die hiermee zijn gemoeid.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden