Eigen foto

Aangeboden door Syngenta Seeds

'Droog uien rustig en vooral lang genoeg'

1 September 2021

Wanneer de uien eenmaal zijn ingeschuurd, is aan de kilo's weinig meer te doen, maar de kwaliteit kan in de eerste weken nog alle kanten op. Kees Jacobs en Michiel van Mol vertellen hoe de uienteler met het droogregime de kwaliteit van zijn uien op topniveau kan krijgen.

"Met alle nattigheid van de afgelopen maanden is het echt een koprotjaar geworden", begint Kees Jacobs zijn verhaal. "En omdat de koprotschimmel zich het beste voelt bij 25 tot 27 graden Celsius, adviseer ik om de uien te drogen met lucht van 20-22 graden." Bijkomend voordeel van die gematigde temperatuur is volgens collega Michiel van Mol dat het drogen niet te snel gaat. "Voor koprot wil je misschien wel snel maar om watervellen te voorkomen is een gematigd droogtempo juist weer beter. Als je te snel droogt, bestaat de kans dat de hals van de ui insnoert en dan ben je je schoorsteen kwijt."

Omdat drogen altijd leidt tot een lagere temperatuur is een kachel bij de ventilatoren de eerste weken onmisbaar. "Maar elke professionele bewaarder weet dat", aldus van Mol. Naast de temperatuur kan de teler het droogtempo beinvloeden met het aantal in geschakelde ventilatoren, soms ook met het toerental en door te spelen met de luiken. "Raadpleeg zonodig de leverancier van de bewaarinstallatie", adviseert Jacobs.

RV-meting onmisbaar
Het drogen moet doorgaan tot de RV in de partij is gezakt tot circa 60%. "De RV is de belangrijkste indicator van de voortgang van het droogproces", stellen de uienexperts van Syngenta Seeds. "Als je zeker wilt zijn dat de partij goed droog is, is RV-meting eigenlijk onmisbaar. Als je het zonder RV-meting moet stellen, moet je afgaan op het ritselen van de partij. En de nek van de ui mag niet meer rollen tussen duim en wijsvinger. En hou de temperatuur van de hoop goed in de gaten. Die mag niet te ver teruglopen tijdens het drogen."

Wanneer de partij droog is kan de teler de partij langzaam gaan inkoelen. "Een richtlijn is 1 graad per week", stelt Jacobs. "Dan zit je meestal omstreeks Sinterklaas op 5 graden. De RV mag dan ook wel weer oplopen naar maximaal 80%. En blijf de uien inspecteren, ook tijden het inkoelen. Ritselen ze nog? Ruiken ze goed? Zijn er geen vliegjes boven de hoop? Als je al die dingen goed in de gaten houdt, heb je straks een mooie partij te verhandelen."

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden