Agrifoto

Inside Peen

Geen ramp is ook een ramp, blijkt in vroege peen

30 September 2021 - Jeannet Pennings

De afzet van vroege peen loopt dit jaar al van begin af aan bijzonder stroef. Het ontbreekt volgens handelaren aan vraag. Precies nu het areaal iets groter was en het weer erg groeizaam. Telers staan voor een dilemma: rooien, laten staan of onderfrezen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Komende weken trekken de rooimachines het veld in om de peen voor de bewaring binnen te halen. Dat betekent echter niet dat de vroege peen al van het toneel verdwenen is. In tegendeel, er is nog meer aanbod dan menigeen lief is. Door de beperkte vraag hebben handelaren moeite daar een bestemming voor te vinden. "Het aanbod hoopt steeds verder op", beaamt Joost Litjens van Bejo Zaden. "Alles wat op het veld is blijven staan, wordt alleen maar grover en zwaarder."

Prachtig groeiseizoen
Als telers beginnen met de oogst van vroege peen ligt de opbrengst doorgaans rond de 30 ton per hectare, geeft Litjens aan. "Diezelfde peen, die vroeg weg had gemoeten, kan nu wel eens zoveel opbrengst geven." De omstandigheden zitten wat dat betreft niet mee. Opkomstproblemen waren nauwelijks aan de orde en het groeiseizoen is volgens Litjens prachtig. "Er viel altijd wel wat regen. Ook de gebieden waar beregenen niet mogelijk is hebben genoeg vocht gehad. Normaal mis je altijd wel wat opbrengst door een paar weken droogte, maar het blijft nu maar groeien."

Ook is er dit jaar weinig sprake van ziek en zeer in de peenteelt. "Het loof is gezond", zegt Litjes. "Dat zie je overal terug, in alle teeltgebieden. Ook in de landen om ons heen zijn de groeiomstandigheden gunstig. Geen ramp is ook een ramp, blijkt nu dus maar weer", aldus Litjes, die daarmee doelt op de problemen in de afzet. Eén en ander valt samen met een lichte uitbreiding in het areaal vroege peen. "Het gaat om de peen die in april is gezaaid en normaliter in augustus/september wordt uitgeleverd."

Peen iets korter
Niek Vedelaar, akkerbouwadviseur bij Delphy, erkent de huidige problematiek in de peenmarkt. Al is de oorzaak volgens hem niet zozeer een groot aanbod. "Sterker nog: ik denk dat de peen dit jaar iets korter is. We missen wat zonuren, de temperatuur was matig en er is veel neerslag gevallen. Wortelen hebben daardoor niet diep hoeven zoeken naar vocht. In de gebieden met veel neerslag, zoals de Noordoostpolder, vraag ik me af of een gemiddelde opbrengst gehaald wordt. Misschien is dat nog enigszins de redding dit seizoen als het om prijsvorming gaat."

Volgens Vedelaar is de huidige problematiek vooral een afzetkwestie. "De vraag naar peen is gewoon heel matig. Vooral als het om biopeen gaat, maken we ons wel zorgen. Landen waar we traditioneel veel naar exporteren worden steeds meer zelfvoorzienend. Voor gangbare peen is het lastiger aan te geven waar de knelpunten zitten." Veel telers kiezen er op dit moment voor om de peen langer te laten staan. "Het wordt pas gerooid als het ook een bestemming heeft. Zo lang het loof er goed uitziet, is de grond de beste plek om de peen te bewaren."

Vroege peen bewaren?
Volgens Litjens zijn er inmiddels ook al wat percelen met vroege rassen omgehaald en is er een enkele partij, vanwege kwaliteitsproblemen, richting vergisting gegaan. "Ook zijn er telers die kijken of het misschien toch mogelijk is om vroege peen te bewaren. De vraag is of je dat moet willen. Koeling huren is duur en dat met de huidige prijzen."

Tegelijkertijd merkt Litjens op: "Het is en blijft peen. De voortekenen zijn niet best, maar de stemming kan ook zomaar omslaan weten we uit het verleden." Hij verwacht dat telers volgende week volle bak aan de gang gaan om de bewaarpeen van het land te halen. "Die peen heeft nu de beste kwaliteit. Als de vraag straks loskomt, willen telers als eerste aan de beurt zijn met goede kwaliteit peen."

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden