Agrifoto

Inside Uienmarkt

Weinig grove rode uien te krijgen in EU

8 Oktober 2021

Er zijn dit jaar in verhouding weinig grove rode uien geoogst. Dit is niet alleen in Nederland zo, maar ook in de landen om ons heen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de export was het de laatste weken beduidend rustiger, omdat de reeds geleverde voorraden eerst opgeruimd moesten worden voordat er nieuwe orders werden geplaatst. De laatste dagen begint de vraag vanuit Afrika weer toe te nemen. Er staan weer een paar boten gepland en Afrika is weer vragend. Niet alleen Afrika meldt zich voor Nederlandse uien. Europa, Azië en in mindere maten midden Amerika melden zich bij Nederlandse exporteurs.

De beurscommissies in Emmeloord en Middenmeer omschrijven de uienmarkt als rustig. Dit betekent dat het aanbod groter of gelijk is aan de vraag. Er zijn deze week dan ook weinig transacties tot stand gekomen.

Wanneer we naar de beursnoteringen kijken van de gele uien, dan verandert er deze week niet zoveel. Alleen de uit bewaring-notering in Goes voor de 30-60% grof-sortering liet deze week een negatief verschil zien. Verder zijn alle beursprijzen voor de gele uien gelijk aan die van vorige week.

Groot prijsverschil tussen grove rode uien en middelsortering
Bij rode uien is er vooral vraag naar grove partijen. Zowel in Nederland als in de landen om ons heen zijn er weinig grove rode uien beschikbaar. De hoge prijzen die nu voor grove rode uien betaald worden, zijn daarom vooral gebaseerd op een eventueel tekort later in het seizoen. Er is dan ook een enorm verschil zichtbaar tussen de grove uien en de middelsortering. De gemiddelde beursprijs voor de 30-60-sortering bij rood ligt deze week in Emmeloord op €17,50, voor de 60% opwaarts-sortering is dit €21,00.

De baalprijzen blijven stabiel. Een overzicht van deze baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden