Agrifoto

Inside Uienmarkt

Vraag en aanbod in evenwicht op uienmarkt

29 Oktober 2021

Verwerkers en handelaren houden zich op de boer nog rustig, daar staat tegenover dat zij ook weinig partijen krijgen aangeboden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De export is de laatste weken heel wisselvallig. De exportcijfers gaan in drie weken van 30.000 ton naar 40.000 ton en weer terug naar 30.000 ton. Veel hangt af van de toevoer richting Afrika. Wanneer er één of meerdere boten wordt geladen voor deze bestemmingen, plussen de exportcijfers. Dat kan de week erop weer een stuk minder zijn, omdat afnemers eerst deze uien moeten wegwerken.

Desondanks loopt de export voor op teeltseizoen 2020, toen werd een exportrecord behaald.  Een goede export is ook dit jaar nodig. Volgens de oogstprognose van het CBS moeten we dit jaar namelijk fors meer uien exporteren. Doordat de aanvoer in met name Afrika met horten en stoten gaat, is het voor exporteurs lastig om de baalprijzen omhoog te krijgen. Een overzicht van deze baalprijzen vind je in de DCA notering Baalprijs Uien.

Op de boer is het rustig
Op de boer is het zowel aan de aanbodzijde als aan de vraagzijde nog rustig. Verpakkers zijn hun voorraden aan het wegwerken en zijn daarom niet actief aan het kopen op de boer. Daarentegen komt er weinig aanbod vrij van uientelers. Met af land prijzen van €10 en soms hoger, zijn zij met deze uienprijzen nog weinig opgeschoten ten opzichte van de af land periode.

De beursnoteringen in Goes en Emmeloord hebben deze week een kleine stap omhoog gemaakt. Wanneer alle regionale beursnoteringen naast elkaar worden gelegd. dan wordt er voor Nederlandse zaaiuien €10,50 tot €13,00 betaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden