Agrifoto

Inside Uienmarkt

Flauwe stemming maakt uienmarkt kwetsbaar

5 November 2021

Op de Nederlandse uienmarkt werd de laatste weken vooral omhoog gekeken. De opbrengstraming en tegenvallende beursnoteringen doen de uienmarkt echter geen goed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de boer staat de uienmarkt onder druk. Vorige week werd de oogstraming van het CBS bekend en uit de cijfers blijkt dat de landelijke uienopbrengst dit jaar een stuk groter zal zijn dan tijdens de afgelopen jaren. Telers reageerden in eerste instantie gelaten op dit nieuws. De zakkende beursnoteringen zorgen er echter wel voor dat er een grote groep telers bereid is om aanbod te geven. De beurcommissie in Emmeloord veranderde deze week daarom de stemming van rustig naar flauw, dit betekent dat het aanbod groter is dan de vraag.

Mooie exportcijfers
De beste kans om de stemming weer om te draaien, is een aantal goede exportweken neerzetten. De laatste cijfers (week 41) laten met 38.601 ton mooie exportcijfers zien. De Nederlandse export loopt op basis van deze cijfers ruim 16.500 ton voor op vorig jaar. Toen beleefde de Nederlandse export haar hoogtepunt tussen week 45 en week 48. Volgende week is het week 45, hiermee gaat de uienexport een belangrijke periode in.

De beursnoteringen in Goes en Emmeloord hebben allebei een stap teruggezet. Met name de daling in Emmeloord was met €1,00 fors. Wanneer we alle noteringen naast elkaar leggen, dan wordt er voor zaaiuien €10,50 tot €12.50 betaald.

De baalprijzen blijven stabiel. Voor de meeste maatsorteringen wordt er €16 tot €16,50 in de baal betaald. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden