Paul Richard Jones / Shutterstock.com

Inside Uienmarkt

Cruciale weken breken aan voor uienexport

3 December 2021

De exportcijfers stevenen nog steeds af op een nieuw recordjaar. De komende weken worden echter wel cruciaal om deze voorsprong te behouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatst gepubliceerde exportcijfers van week 45 zijn met een export van ruim 35.000 ton zeker niet slecht. Desondanks loopt de voorsprong op teeltjaar 2020 terug. Precies een jaar eerder werden namelijk de beste exportcijfers van vorig seizoen behaald. Toen werd er in week 45 een volume van 46.792 ton geëxporteerd. Destijds volgden er nog drie andere weken met een export van meer dan 40.000 ton. Er zullen de komende weken dus hoge exportcijfers gepubliceerd moeten worden, om de voorsprong op teeltjaar 2020 te behouden.

Naast de gepubliceerde export gaan er momenteel veel uien naar de industriemarkt in Polen. Deze export verschijnt niet in de exportlijsten. De hoofdmoot van de Nederlandse export blijft op het moment echter West- Afrika. Voor één van de grootste exportmarkten in West-Afrika namelijk Senegal begint de tijd nu wil te dringen. Dat land maakte bekend dat de grenzen voor buitenlandse uien dichtgaan per 31 december.

Die maatregel neemt Senegal elk jaar om de eigen telers te beschermen. Voor de Nederlandse exporteurs betekend dat dat omstreeks 15 december de laatste uien in de container moeten zitten om nog op tijd op de kade in Senegal te staan. De ban hoeft overigens niet te betekenen dat er niets meer naar binnen kan. Afhankelijk van de lokale oogst die rond februari gerooid wordt, geeft het ministerie licenties uit voor de import om de periode tot de nieuwe oogst te overbruggen.

De boerenprijzen stonden na het uitbrengen van de oogstraming door het CBS stevig onder druk. Deze week lijken de boerenprijzen eindelijk wat te stabiliseren. Deze week zijn voornamelijk zaken gedaan tussen de €9 en de €10.

De beursnoteringen laten nog geen stabilisatie zien, omdat deze notering prijzen reflecteren van een week eerder. Alle drie de beurscommissies zetten deze week een negatief verschil op de borden. Wanneer de drie noteringen naast elkaar worden gelegd, dan komt deze uit op €9 tot €10,50. De beurscommissie in Emmeloord geeft een rustige markt aan, dit houdt in dat de vraag kleiner of gelijk is aan het aanbod.

Deze week wel notering voor rode uien
Nadat de beurscommissies in Goes en Emmeloord vorige week geen notering uitbrachten voor de rode uien (en Emmeloord zelfs al wat langer) brachten beide beurscommissies deze week wel een notering uit. De verschillen zijn echter groot. De 30-60%-notering in Emmeloord komt uit op €15 tot €18, terwijl de 60% opwaarts-sortering uitkomt op €20 tot €25. In Goes wordt alleen de 60% opwaarts-sortering genoteerd, deze komt uit op €23 tot €26.

In de baalprijzen zijn deze week weinig verschillen te zien. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden