Shutterstock

Analyse Uienmarkt

Wie wordt grootste koper van Nederlandse uien?

14 Januari 2022

Doorgaans is Senegal de grootste afnemer van Nederlandse uien. Dit jaar zijn er nog twee andere landen die om de eer willen gaan strijden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn de afgelopen weken nog veel uien voor Senegal geladen. In de meest recente exportcijfers (de week voor kerst) neemt Senegal met 18.946 ton een recordaantal uien af. Het importquotum is inmiddels verstreken, maar tot aan vorige week nam Senegal veel Nederlandse uien af.

Na Senegal is Ivoorkust op dit moment de grootste afnemer op de Nederlandse exportlijsten. Ook naar Ivoorkust zijn de laatste tijd veel uien geëxporteerd. Deze volumes zijn groter dan de afgelopen jaren in dezelfde periode. In de meest recente cijfers is het verschil tussen Ivoorkust en Senegal circa 35.000 ton in het voordeel van Senegal. Hoewel de export naar Ivoorkust na de jaarwisseling over het algemeen afneemt, is deze markt nog wel open. Er is daarom een reële kans dat niet Senegal maar Ivoorkust de grootste afnemer van Nederlandse uien wordt.

Een andere kandidaat die meedingt naar de titel van 'grootste afnemer' is Polen. De export naar Polen is niet volledig zichtbaar in de exportcijfers. De uien die gebruikt worden voor de schillerijen worden hier namelijk niet in opgenomen. In de exportlijst zal Polen daarom niet de grootste afnemer worden, maar in de praktijk zal het land zeker meedingen naar de titel. Er zijn op dit moment al veel uien voor de Poolse schillerijen de grens overgestoken. Deze afzet zal tot het einde van het seizoen door blijven gaan.  

Meer handel op de boer
Er wordt weer meer op de boer gelopen. Veel verpakkers hebben met name tot de kerst veel inkopen gedaan. Voor de komende periode zijn de werkvoorraden echter nog beperkt. Er zijn daarom veel verpakkers die deze voorraden bij willen laten lopen.

Van de drie regionale landbouwbeurzen noteert alleen de beurscommissie in Goes deze week met een plus, de 30 tot 60% grof sortering stijgt met €0,13. Alle overige noteringen blijven onveranderd. Wanneer de noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de 30/60% sortering €9,00 tot €10,25 betaald en voor de 60% opwaarts sortering €9 tot €11. Wel geeft de beurscommissie in Emmeloord een prijshoudende markt aan, dit betekent dat het aanbod kleiner of gelijk is aan de vraag.

In de baalprijzen zijn weinig veranderingen zichtbaar. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden