Shutterstock

Nieuws Uienmarkt

Uientelers gooien de deur op slot

4 Februari 2022 - 23 reacties

In het najaar van 2021 was de uienhandel maar niet op gang te krijgen. Nu verpakkers wel bereid zijn om uien te kopen, leunen uientelers rustig achterover en wachten op hoge prijzen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De jongste exportcijfers zijn die van week 2 en komen uit op een export van 19.572 ton. Dit cijfer ligt 2.694 ton hoger dan de export van week 2 in 2021. Hiermee loopt de voorsprong op teeltseizoen 2020 uit naar 10.630 ton. De huidige vraag vanuit de export komt in deze fase van het jaar van de bekende bestemmingen. Groot-Brittannië is vrij constant in haar afname voor met name grove uien. Naar Afrika gaan ook nog steeds uien maar dan in kleinere volumes dan voor de jaarwisseling. Ivoorkust is één van de grootste afnemers van Nederlandse uien. Zij nemen meer af dan de afgelopen jaren in deze periode van het exportseizoen, deze vraag begint nu echter wel af te nemen. 

Moeilijk uien in te kopen
Op de boer is er de afgelopen weken veel gelopen op de mooiere partijen. Zowel voor direct ophalen als levering op termijn is veel interesse onder verpakkers. Het is voor hen erg moeilijk om uien in te kopen. Er is veel stemming onder uientelers, wat wordt veroorzaakt door een aantal factoren: het CBS heeft in haar definitieve oogstraming de opbrengstverwachting naar beneden bijgesteld, de exportcijfers blijven voorlopen op recordseizoen 2020 en aan de onderkant van de markt is Polen één van de grootste afnemers dit jaar. Daarbij komt nog eens dat verpakkers op termijn zijn genoodzaakt om voor hogere prijzen uien in te kopen, waardoor de stemming alleen nog maar vaster wordt onder uientelers.

Alle beursnoteringen hebben in de afgelopen week een goede stap voorwaarts gezet. Wanneer de noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de 30 tot 60% grof sortering €9,00 tot €12,00 per 100 kilo betaald en voor de 60% opwaarts sortering €10 tot €12,50. Bovendien geeft de beurscommissie in Emmeloord een vaste markt aan, dit betekent dat de vraag groter of gelijk is dan het aanbod.

De baalprijzen gaan erg moeizaam omhoog. Een overzicht van de baalprijzen vind je in de DCA notering Baalprijs Uien in de databank van Boerenbusiness.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden