Uientelers hebben het stuur in handen in de uienmarkt. Er is geen aanleiding dat deze vaste stemming op korte termijn gaat keren. Wat betekent dit?
De uienexport is het jaar goed begonnen. De gemiddelde export van de eerste vier weken van dit jaar komt uit op 22.932 ton uien per week. Vorig jaar lag het gemiddelde exportcijfer in de eerste vier weken van het kalenderjaar op 17.654 ton. De plus zit vooral in orders uit Afrika. Hoewel deze vraag zoals altijd een tandje terug schakelt, is de koopkracht in januari hoger geweest dan gebruikelijk voor die tijd. Op het moment is het wat rustiger in de export, het huidige exportcijfer gaat waarschijnlijk net onder de 20.000 ton liggen.
Veel verpakkers hebben de werkvoorraden nog niet voldoende bijgevuld. Lage werkvoorraden in combinatie met veel stemming op de boer is een goede mix voor oplopende prijzen. De stemming op de boer blijft daardoor voorlopig vast, deze wordt namelijk gevoed door hoge transacties die met name op termijn worden betaald.
De drie regionale landbouwbeurzen laten deze week wederom een plus zien in hun noteringen. Het meest in het oog springen de noteringen in Emmeloord, voor beide maatsorteringen noteren zij €11 tot €14. Bovendien geeft de beurscommissie in Emmeloord een vaste stemming aan, dit betekent dat de vraag groter of gelijk is aan het aanbod.
In tegenstelling tot de boerenprijzen is het lastig om de baalprijzen omhoog te krijgen. Een overzicht van de baalprijzen vind je in de DCA notering Baalprijs Uien.