Shutterstock

Nieuws Uienhandel.com

Uienprijzen voor oogst 2022 hoger in de voorverkoop

10 Maart 2022 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Het prijsniveau van uien op contract doet aankomend seizoen een stap omhoog. De huidige prijs is een mineur, maar er heerst veel onzekerheid en speculatie voor komend groeiseizoen. De verwerkers lijken voor te sorteren op een uitdagend seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De twee tenders zijn voor levering in de maand december 2022 en voor levering in januari 2023. Voor levering in december 2022 staat een prijs van €14 per 100 kilo voor gele uien. Voor levering januari 2023 is dat €15 per 100 kilo. "Dat zijn relatief hoge prijzen ten opzichte van de afgelopen jaren", licht Boons toe. "Zeker als je weet dat de uien nog moeten worden gezaaid en ook het totale areaal nog niet zeker is." 

Areaal 2022 nog onduidelijk
Daarbij doelt Boons op de hoge graanprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, waardoor de keuze voor zomertarwe de afgelopen week populair bleek onder akkerbouwers. De vraag is dit ten koste gaat van het areaal zaaiuien wat deze telers in gedachten hadden. Uit te sluiten valt dit niet, gelet op de oplopende teelt- en bewaarkosten en het krimpende pakket aan beschikbare gewasbeschermingsmiddelen voor de uienteelt. 

Boons is dan ook benieuwd hoe het uiteindelijke balletje gaat rollen. Dat is de afnemers van de uien menens is, laat volgens hem de prijzen uit de tender wel zien. "Het contrast is bijzonder, want de huidige marktprijzen van uien liggen lager dan de prijzen voor komend seizoen die in de tender wordt betaald. Terwijl over teeltseizoen 2022 werkelijk nog niets zeker is. Het kan ook een uitstekend teeltjaar worden met hoge opbrengsten, waarbij het een uitdaging wordt om ze weg te krijgen." Het volume van beide tenders is overigens wel beperkt, laat Boons weten.

Risico indekken
Hoewel de huidige marktprijzen van uien van grofweg tussen de €11 en €12 per 100 kilo op zijn zachtst gezegd geen vetpot zijn voor de telers, kunnen volgens Boons de voorverkoopprijzen voor oogst 2022 dat wel zijn. Om de risico's in te dekken, kan een teler een volume tegen deze prijzen vastleggen om sowieso uit de kosten te komen. "Het is geen gek idee om voor een stukje zekerheid te kiezen en een gedeelte van je uienareaal in te dekken. Zeker in deze roerige en onzekere tijden."

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden