Agrifoto

Analyse Uien

Oost-Europese kopers laten sorteerders nog zwemmen

20 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het is schrapen voor de meeste uiensorteerders op het moment. De export richting Afrika zit er zo goed als op en vervangende kopers staan nog niet te trappelen. Dat zet de markt een beetje op slot. Telers hebben de prijzen van december in gedachte en sorteerders kunnen daar maar mondjesmaat mee uit de voeten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Januari is niet de beste maand voor de handel wordt wel gezegd en dat gaat dit seizoen ook op voor de uienmarkt. Een deel van de sorteerders met veel vast werk kunnen nog wel vooruit maar echt van harte gaat het allemaal niet. Zeker de sorteerders die ergens in december besloten hebben geen uien meer bij te kopen omdat ze het risico te groot vonden worden komen er nu nauwelijks meer tussen.

Telers die nog vrije uien in de schuur hebben zitten vast in het zadel. Eind december liepen de noteringen op de regionale beurzen op naar €50 en aan die grens houdt deze groep boeren stevig vast. Dat maakt de handel over het algemeen stroef. Toch is het zeker niet zo dat er helemaal niets gebeurt op de uienmarkt. Sommige telers hebben uien in de cel die nu goed zijn maar waarvan ze betwijfelen of ze die ook goed kunnen houden tot april of mei. In die groep zijn er een aantal aan het rekenen geslagen die nu eieren voor hun geld kiezen. En ook blijft er steeds wat aanbod komen van uien met problemen. Kiem is een probleem en met enige regelmaat komt er weer een fusarium partij boven water die onder controle leek maar toch weer nat begint te worden.

Afzijdig
De vraag naar uien vanuit Oost-Europa is tot nu toe erg rustig. Kopers kunnen goedkopere uien vinden en laten tot die tijd de Nederlandse sorteerders zwemmen. De grote vraag is of en zo ja wanneer de vraag naar uien aantrekt. Sommige handelaren zien de relatief hoge prijzen van Nederlandse bedrijven als bedreiging. Oost-Europese kopers blijven daardoor zoeken naar goedkopere leveranciers. Andere denken dat dat wel los zal lopen. Europees gezien zijn er minder uien, Nieuw Zeeland lijkt ook minder te rooien en gezien de zeer goedlopende Nederlandse export in de eerste helft van het seizoen is er als het goed is minder te exporteren wanneer we het vergelijken met de laatste jaren.

Veel belang hebben de meeste spelers op de markt ook niet om de uienprijs te laten zakken. Een kleine correctie om de handel een zetje in de goede richting te geven is welkom maar daar moet het dan ook wel bij blijven. Op termijn zijn er best wat uien gekocht voor rond €50 per 100 kilo op levering maart en april. Daar past een lagere baalprijs helemaal niet bij. Sterker nog daarvoor zou de prijs een flinke stap omhoog moeten maken.

De DCA-notering Baalprijs Uien zet deze week een klein stapje terug. De gemiddelde prijs voor de verschillende noteringen zit nu rond de €48 per 100 kilo. De baalprijs volgt daarmee dezelfde prijsbeweging als de telersprijzen op de regionale beurzen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden