Er gebeurt genoeg op de uienmarkt, maar het is lastig om er een lijn in te ontdekken. Het is maar net wie je spreekt en, minstens zo belangrijk, wat zijn belang is. Overdreven druk in de handel is het niet, dat is wel de gemene deler, maar verder heeft iedereen zijn eigen ideeën over wat er speelt, hoe dat te interpreteren en welke kant de markt opgaat.
Dat het in de handel op de boer niet echt druk is, blijkt wel uit de regionale beurzen. Middenmeer heeft er voor dit seizoen een punt achter gezet en daarmee blijft alleen Emmeloord nog over. Verschillende sorteerders hebben op het moment een tamelijk dure werkvoorraad waar ze zoveel mogelijk zonder kleerscheuren vanaf proberen te komen. Dat lukt overigens maar matig. Een werkvoorraad die op het moment meer gekost heeft dan dat de uien gesorteerd in de baal opbrengen, is zeker geen uitzondering onder sorteerders. De groep die geen of heel kleine posities heeft, wil ook niet echt meer een voorraad opbouwen. We gaan richting het einde van april en kwaliteit wordt een steeds groter risico en het aanbod goede uien vanuit het buitenland neemt alleen maar toe. Als je dan nog wat nodig hebt, kun je beter tegen die tijd nog wat bijkopen, zo redeneren enkele sorteerders.
Problemen met de kwaliteit zorgen wel voor wat dwingend aanbod op de markt. Op zich vinden die vlot hun weg richting Polen voor prijzen (circa €50) waarbij een teler andere jaren een gat in de lucht zou springen. Nu voelt het alleen zuur als je de €100 voorbij hebt zien komen. En helemaal zonder gevolgen voor de uienmarkt blijft dat aanbod ook niet. Er worden door sommige wat kunstgrepen uitgehaald om op dergelijke partijen nog wat extra marge te maken. Vaak geen topkwaliteit wat er dan overblijft, maar wel iets waar, mits de prijs klopt, afzet voor is. Dat helpt volgens sommige sorteerders de reputatie van de Nederlandse uien als kwaliteitsproduct niet en rijdt zo de afzet over de hele breedte weer wat in de wielen.
Hoge prijzen zijn de beste remedie tegen hoge prijzen
Waar ook veel over gesproken wordt zijn de uien die van buiten Europa aangevoerd worden. De relatief hoge prijzen trekken de belangstelling van leveranciers die normaal niet of nauwelijks uien richting onze contreien sturen. Verschillende sorteerders hielden lange tijd vol daar nauwelijks last van te hebben omdat de Europese markt erg krap is en we eerder uien tekort zouden komen dan dat er wat over zou schieten. Die redenatie hoor je echter weinig meer voorbij komen. Nu hoor je verschillende sorteerders die er op af proberen te koersen om met de huidige voorraad het lopende seizoen zo veel mogelijk uit te zingen.
Het venijn kan wat dat betreft nog in de staart zitten van het uienseizoen. De MH heeft niet overal even goed gewerkt, maar door het relatief koele voorjaar heeft dat tot dusver geen grote problemen opgeleverd. Mochten de temperaturen nog eens echt oplopen en er valt een serieus volume af, dan kan de markt zomaar eens een gekke sprong naar boven maken. Een stap omlaag is zeker ook niet uitgesloten. Stel dat de vraag nog eens een beetje terugloopt (zeg onder de 10.000 ton) - wat richting het einde van het seizoen vaker gebeurt - kunnen er ook zomaar een aantal sorteerders tussenzitten die daarvan schrikken en gaan duwen. Telers, handelaren, sorteerders en speculanten hebben wel de neiging vooral richting het eigenbelang te redeneren.
De DCA-notering Baalprijs Uien maakt geen rare sprongen deze week. Over het algemeen loopt de afzet van de middels en drielingen wat moeizamer en is de vraag vooral naar de grove en supers. De gemiddelde baalprijs blijft grotendeel gelijk aan vorige week met nog steeds een zeer brede range.