De uienmarkt is zich nog aan het uitkristalliseren maar de contouren zijn wel duidelijk. Handel is er beperkt maar de spanning in de markt loopt op. Als er één ding opvalt tot dusver in dit uienseizoen, dan is het misschien wel de rol van de speculant. Of beter gezegd: het ontbreken daarvan.
Als er één ding opvalt tot dusver in dit uienseizoen, dan is het misschien wel de rol van de speculant. Of beter gezegd: het ontbreken daarvan. Een gevaarlijke uitspraak, want je weet nooit precies wie hoeveel uien in positie heeft. Maar als je je oor goed te luisteren legt en hoort en ziet wat er zoal gebeurt op de markt, zitten daar niet veel aanwijzingen tussen die wijzen op grote activiteit van speculanten. Wellicht hebben de relatief hoge prijzen waarmee we het seizoen zijn begonnen, daar ook wat mee te maken.
Speculatie heeft voor sommige misschien een beetje negatieve bijklank. Dat is niet terecht. Sterker nog: het gebrek aan speculanten of handelaren die posities innemen, maakt de markt misschien wel grilliger. Voor het mooie heb je eigenlijk een groep nodig die tussen de telers (die vast in het zadel zitten) en sorteerders (die wat achterover leunen) door fietst. Als de een niet wil, bij de ander nog eens wat los peutert en andersom. Dan houd je de loop er in, al kan dat natuurlijk ook verkeerd uitpakken als speculanten te overmoedig worden. Als zowel kopers als verkopers stug zijn en daar lopen geen smeerjongens tussen, kan het prijsverloop weleens schokkeriger zijn. Als het even iets minder gaat, staart iedereen elkaar aan en durft niemand zijn nek uit te steken om wat vast te leggen. En andersom als er vraag is, kunnen prijzen ook weer zo een stap zetten.
Bedrukt
De stemming onder sorteerders is deze week wat bedrukt. De export mag harder lopen en over het algemeen is er niet gek veel te doen. Sommige sorteerders pakken eens een mindere partij mee en nemen daar goed de tijd voor om er wat van te maken, terwijl andere kiezen om maar minder uren te draaien. Buiten Afrika om is de vraag aan de zwakke kant. Vorige week was er wat vraag op Azië, maar als iedereen er op duikt is dat ook weer snel wat rustiger. Telers die trekken zich daar niets van aan. Op wat af land aanbod en uit de noodbewaring na, worden de schuurdeuren van de echte uienbewaring nog dichtgehouden. Het kan best weleens zijn dat - net als vorige seizoen - de telers de markt in de benen houden. Al moeten de Nederlandse uien natuurlijk wel voldoende concurrerend blijven op de wereldmarkt.
De DCA-notering Baalprijs Uien doet deze week wederom een stapje terug. Drielingen worden door verschillende sorteerders inmiddels onder de €40 aangeboden. Gemiddeld over alle maten is de DCA Notering met €1 gedaald ten opzichte van vorige week.