Shutterstock

Analyse Uien

Uienexport maakt voorzichtig wat meer vaart

24 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het werk loopt de uienexporteurs niet over de schoenen. De nieuwe exportcijfers laten wel zien dat de sector uit het dalletje aan het klimmen is. Is dat een opmaat naar meer?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 44 is 25.959 ton uien geëxporteerd volgens de nieuwste cijfers van KCB/GroentenFruit Huis. Dat is ruim 3.500 ton meer dan in week 43. Echt spectaculair is de export daarmee niet. Het vijfjarig gemiddelde voor week 44 staat bijvoorbeeld op 34.000 en vorig seizoen werd er ruim 32.000 in deze week uitgevoerd. Nu lopen de exportcijfers drie weken achter, en als we zien wat er recent gebeurd is moet de export de komende weken wel aantrekken.

De totale export tot nu toe het huidige seizoen staat op 423.656 ton. Daarmee loopt de export een kleine 20% achter op vorig seizoen. Ivoorkust is ook deze week de grootste afnemer en goed voor 4.824 ton. Daarachter volgt Groot-Brittannië dat 3.477 ton uien afnam. Indonesië staat daar net achter op plek drie met 3.363 ton. In totaal waren er 78 landen die Nederlandse uien importeerden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox