Agrifoto

Analyse Uien

Uienmarkt houdt de weg omhoog vast

1 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 55 reacties

Beredeneren en weldoordachte beslissingen nemen is even aan de kant geschoven op de uienmarkt. Met de stroom meegaan en emoties vieren hoogtij. Daar is niks mis mee en het kan mooie dingen brengen. Het is in zo'n fase alleen wel opletten geblazen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afrika dat aan de markt is, sorteerders die relatief kleine werkvoorraden aanhielden, de nodige kwaliteitsproblemen die verspreid opdoken en telers die stiekem hopen op een herhaling van vorig seizoen. Dat zijn de ingrediënten die de uienmarkt op drift hebben gebracht. En als het een beetje meezit, is er deze maand geen vuiltje aan de lucht. En als Afrikaanse kopers in de eerste weken van januari zoals gebruikelijk ook nog wat blijven doen, ook nog wel wat langer. Stiekem wordt zelfs al gefluisterd dat het een kwestie van tijd is voor er een bonnetje wordt geschreven op €50 voor levering december.

Grotere oogst maar wat is er te verkopen?
Interessanter is wat er na het Afrikaseizoen gaat gebeuren. Krijgen we net als vorig seizoen in februari een paar stroeve weken om daarna vol goede moed verder te gaan of wordt het lastig de markt in de benen te houden? Cijfers over de Europese uienoogst zouden daar duidelijk over moeten verschaffen, maar creëren alleen onzekerheid. De uienoogst in Duitsland en Spanje is volgens voorlopige cijfers groter dan vorig jaar, in Nederland ongeveer gelijk en in Polen wat kleiner. Voor de hele EU gaan verschillende bronnen uit van een totale oogst die circa 5% groter zal zijn vergeleken met vorig seizoen. Een mindere Europese vraag - waar we het in de tweede seizoenshelft van moeten hebben - zou logisch zijn. Toch is het zeker niet gezegd dat het dubbeltje ook die kant op valt. Kwaliteitsproblemen zijn geen exclusief Nederlands probleem. In vrijwel heel Europa is het groeiseizoen vrij extreem verlopen en dat komen telers en verwerkers nu nog tegen in de partijen die in de schuur liggen. En laten we vooral ook niet vergeten dat de Nederlandse export een kleine 20% achter loopt op vorig seizoen.

Het is niet onlogisch dat telers met topkwaliteit grove uien zich niet zo druk maken en in elk geval een gedeelte achter de hand houden om in een mogelijke rally later in het seizoen mee te kunnen doen. De terughoudendheid van sorteerders om op termijn te kopen is ook goed verklaarbaar. Je moet met serieus geld over de brug komen en uiteindelijk is er nul garantie op de investering.

De DCA-notering Baalprijs Uien zet ook deze week een stap omhoog al gaat het niet zo hard als vorige week. Tussen vragen en krijgen zit is sommige gevallen nog een verschil en het verkoopmoment maakt in een markt die zo in beweging ook nogal een verschil. Maandag was het bij wijze van spreken een gevecht €50 te krijgen, terwijl vandaag €52 al haast een koopje lijkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox