Agrifoto

Nieuws Uien

Mindere kwaliteit hindert uienpools PPA niet

12 December 2023 - Niels van der Boom

Ondanks de mindere uienkwaliteit dit oogstjaar is handelsbedrijf PPA goed te spreken over het gerealiseerde resultaat in zijn gele en rode uienpool voor aflandlevering. Die heeft met de markt mee kunnen bewegen. Het eindresultaat ligt behoorlijk hoger dan het meerjarig gemiddelde.

Het resultaat bij de gele zaaiuien komt uit op €30,13 per 100 kilo. Voor rood is dat ruim €45 per 100 kilo. Het gaat om product dat minimaal 60% grof is. Het gemiddelde van de regionale beurzen komt in deze periode uit op €33,05 per 100 kilo voor gele uien.

Extremen
Over het moeizame groeiseizoen is al veel gezegd en geschreven. De uienpercelen binnen de PPA-pools waren daarop geen uitzondering. Veel gewassen konden pas in mei worden gezaaid. De oogst verliep eerst extreem warm en uiteindelijk extreem nat. Daardoor zijn nog niet alle partijen van het land.

Uiterst vasthoudende telers en een goede uienvraag hebben ervoor gezorgd dat er stemming kwam en bleef op de uienmarkt. In de aflandperiode zijn de meeste partijen voor €28 tot €32 verkocht, waar het gemiddelde dus exact tussenin zit bij geel. Dat is bijna €12 meer dan het gemiddelde over vijf jaar.

Uitbreiding
Een areaaluitbreiding van 12% dit seizoen heeft de uienmarkt niet parten gespeeld. Ook voor volgend seizoen heeft PPA vertrouwen in de markt en export. Het bedrijf meldt op zoek te gaan naar nieuwe deelnemers voor zowel de aflandlevering als bewaarpool.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden