Shutterstock

Analyse Uien

Het is niet de beste maand voor de uienhandel

19 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Januari heeft de naam een slechte maand voor de handel te zijn. In de uien klopt dat ook een heel eind dit jaar. Prijzen op de regionale beurzen staan iets onder druk. Veel wordt er overigens niet gekocht of verkocht. Dat zorgt voor chagrijn onder de verwerkers, niet dat telers zich daar overigens wat van aantrekken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grote drukte van de export naar Afrika zit erop. Er gaan natuurlijk nog wel uien die kant op, maar voor de sorteerders is het qua tempo wel een paar versnellingen terugschakelen. De vraag uit Europa moet nog op gang komen. Het is vaker Jantje lacht, Jantje huilt in de uiensector. Nu is het huilen voor verschillende sorteerders. Uien die relatief duur gekocht zijn bij de teler gaan voor een toch wat teleurstellende prijs in het zakje.

Maar dat het vertrouwen in de markt helemaal wegzakt, is ook weer niet het geval. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat er (weliswaar incidenteel) €50 en meer wordt betaald voor uien levering in het voorjaar. Telers houden voet bij stuk en zijn niet happig om concessies op prijs te doen. Met goede spullen in de schuur is daar ook best wat voor te zeggen. Qua kilo's valt Europees gezien de uienoogst niet tegen, maar kwaliteit is een heel ander verhaal. Het moet gek lopen willen er voor goede grove uien geen kansen meer voorbij komen.

Bezigheidstherapie
De kwaliteit van de uien die nu verwerkt worden is een ander lichtpuntje. Sorteerders hebben de twijfelachtige partijen in december bij de kop gepakt en draaien op de betere cellen met tarrapercentages die meer in lijn met het meerjarig gemiddelde liggen. Niet alle slechte uien zijn daarmee overigens van de Nederlandse markt verdwenen. Sommige sorteerders die het niet druk hebben pakken zo een partijtje mee als de prijs past en ook een beetje als bezigheidstherapie. Daarnaast gaat er mondjesmaat ook wat naar de Poolse industrie. In tegenstelling tot vorig seizoen jagen die nu niet de Nederlandse markt op. Dat hangt samen met de betere Europese oogst dit seizoen.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet ook deze week een stap terug. Het zijn vooral de drielingen en middels waar de klad in zit. Grof en supers houden beter stand, al speelt kwaliteit een grote rol. Voor de hele mooie 80 op voor Zuid-Europa weten sommige sorteerders een leuk plusje te maken.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden