Agrifoto

Analyse Uien

Sorteerders en uientelers kunnen creatief rekenen

3 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Voorspellingen en verwachtingen lopen nogal uiteen in de uienwereld. Exportcijfers, prijzen op de regionale beurzen en oogstcijfers van het CBS worden door iedereen op zijn eigen manier - en stiekem misschien ook wel in het eigen voordeel - uitgelegd. Het blijven natuurlijk wel uien, dus alles is nog mogelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een totale zaaiuienoogst die volgens het CBS uitkomt op 1,3 miljoen ton in oogstjaar 2023 geeft bij sommige spelers op de uienmarkt het vertrouwen een deukje. Als de cijfers kloppen is de oogst daarmee 100.000 ton groter dan vorig seizoen. De exportteller tot week 2 staat op 680.345 ton tegen 815.735 ton in dezelfde periode vorig seizoen. Kort gezegd hebben we in de tweede helft van dit seizoen dus ruim 200.000 ton meer uien te exporteren vergeleken met vorig seizoen. Er moet dus best nog wat gebeuren en wat dat betreft is de behoudende stemming bij sommige kopers misschien niet onterecht.

Hoewel er links en rechts best wat gesomberd wordt zijn er ook voldoende optimistische geluiden te horen. De beurs in Emmeloord kwam voor het eerst in weken met een prijsverhoging op de proppen. Het is weliswaar alleen de onderkant die is opgetrokken en heel druk in de handel is het niet, maar het wordt toch ook wel als teken gezien dat de kwaadste tijd - voor zover je daar dit seizoen van kunt spreken - waarschijnlijk achter de rug is.

Vraag industrie begin aan te trekken
De vraag naar industrie uien van uit Polen trekt volgens verschillende bronnen aan. Hoewel dat niet direct iets zegt over de goede uien is het volgens sommigen wel een signaal dat het aanbod uien elders in Europa minder ruim is dan sommige denken. Prijzen van rond de €30 bruto voor netto voor voldoende grove industrie-uien zijn eerder regel dan uitzondering. Het gat met wat Nederlandse verpakkers voor de betere uien betalen is daarmee niet zo groot meer. Zeker als je daarbij bedenkt dat 10% tarra niks geks is dit seizoen. Poolse verwerkers pakken de rol van bezemwagen en houden de markt schoon.

Voor sorteerders wordt het er overigens niet makkelijker op. Bij de huidige telersprijs vergt het wat creatief rekenwerk om met de baalprijs uit de voeten te kunnen. Uien die eerder al opgeschreven waren tegen lagere prijzen verzachten de pijn. Veel goedkopere uien staan overigens al niet meer in de boeken en scherp bijkopen valt ook bepaald niet mee.

De DCA-notering Baalprijs Uien zet deze week wel een stapje omhoog. Dat komt vooral omdat verschillende sorteerders op zijn elfendertigst draaien. Aanbod van minder courante sorteringen, voornamelijk drielingen die weg moeten omdat ze toch al te lang voor de droogwand staan, droogt op. Tegelijkertijd neigt het aan de vraagkant iets vriendelijker te worden. Europese kopers leunen nog wel achterover maar het is niet meer zo dat ze verwachten dat de prijzen op de Nederlandse markt nog heel veel ruimte naar beneden hebben en daarom helemaal op de rem staan. Mondjesmaat komt er wat extra vraag op gang.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden