Agrifoto

Analyse Uien

Wie trapt eens op de rem in de uienmarkt?

12 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

'Wees huiverig wanneer anderen hebberig zijn en word hebberig wanneer anderen huiverig zijn.' Deze uitspraak van Warren Buffett slaat op de aandelenmarkt, maar is een-op-een van toepassing op de uienmarkt. De dalende trend die circa twee maanden geleden werd ingezet, maakt een hele andere dynamiek los. In sommige gevallen slaan telers en sorteerders misschien wel door.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot ver in februari waren er genoeg telers die per se een vijf voor de uien wilden hebben. Inmiddels is het half april en is het de vraag of het lukt er een twee voor te houden.

Zoals het de uienhandel betaamt, hebben verschillende spelers verschillende belangen. Het kan geen kwaad stellige uitspraken met een korreltje zout te nemen. Één ding is onderhand wel duidelijk. Het vertrouwen in de uien heeft geen deukje opgelopen, maar is totaal weg. Sorteerders proberen de werkvoorraad zo klein mogelijk te houden, want wat je nu scherp denkt te kopen, kan volgende week weleens te duur blijken. Telers zien ook dat de prijzen op de regionale beurzen dalen en bieden aan voordat de markt nog verder wegzakt. Vorig jaar kreeg het vliegwiel na de Fruit Logistica in Berlijn een slinger omhoog, dit jaar draait de boel precies de andere kant op.

Wensdenken
Hoe kopers en verkopers zich gedragen onder zulke verschillende omstandigheden, laat zich rationeel moeilijk verklaren. In januari waren er nog genoeg telers die een bod van (hoog) in de €40 afwezen omdat de uien dit jaar minimaal €50 op moesten brengen. Gechargeerd gezegd, bepalen nu de kopers de prijs en is het voor de teler graag of niet. Met dat de telersprijzen richting kostprijs zakken en de stemming er niet bepaald beter op wordt, is er ook zeker wat voor te zeggen om daar als boer in mee te gaan. Voor de markt zou het beter zijn meer geleidelijk aanbod te geven als telers zijnde, maar als individuele boer is het logisch dat je niet helemaal aan het einde van de rit met onverkoopbare uien blijft zitten. Ergens zou je verwachten dat er toch eens iemand op de rem trapt en zegt: verder zakken heeft geen zin. Het helpt niet om meer uien kwijt te raken. Dat is misschien ook wel een beetje wensdenken.

In zo'n neergaande markt wordt wel duidelijk dat verkopen op termijn niet zonder risico's is. Afkeur komt elke week weer terug, ook voor cellen die maar een paar weken terug gekocht zijn. Er wordt met heel wat vingertjes gewezen. Of dat nu in alle gevallen terecht is, dat is een tweede, maar de onderlinge verhoudingen knappen er in elk geval niet van op.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet ook deze week weer een flinke stap terug. De prijsverschillen blijven wel groot. Meest opvallende is deze week wel dat het nu bij de grovere maten is waar de hardste klappen vallen.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden