Agrifoto

Analyse Uien

Kaf wordt van koren gescheiden in uienhandel

19 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In een stijgende markt kan iedereen zaken doen. In de dalende markt is dat wel even anders. Daar wordt het kaf van het koren gescheiden. De uienmarkt zit in een neerwaartse spiraal. Het lukt niet die te doorbreken. Dat terwijl verschillende telers en ook exporteurs dat graag anders zouden zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorig seizoen vielen de bedrijven die geen of slechts kleine posities namen buiten de boot. Dit seizoen, in deze fase is elke ui die een paar weken van tevoren gekocht is te duur. Kopers die nog wat moeten, wachten zo lang mogelijk. Dat geldt zowel voor de sorteerders die op de teler moeten kopen als voor de importeurs die de verpakte uien op hun beurt weer willen hebben. Met dat er zo uitdrukkelijk geanticipeerd wordt op verder dalingen in de uienmarkt is dat natuurlijk ook prompt wat er gebeurt. En zie dan maar eens uit die spiraal te geraken.

Enkele lichtpuntjes zijn er ook nog wel te vinden. Zo was het exportcijfer over week 13 met 20.000 ton gewoon goed voor deze tijd van het jaar. Kanttekening die daarbij gemaakt moet worden, is dat het de week voor Pasen was. Het is dus goed mogelijk dat er wat met werk geschoven is. En zoals één zwaluw geen zomer maakt, zo is één '20.000 ton-week' niet voldoende om de uienmarkt weer vlot te trekken.

Industrie
Ander positief puntje is dat Poolse kopers ook weer wat meer onze kant op komen. De mindere uien raken daardoor wat makkelijker van de markt. De volumes die naar Polen gaan zijn groter dan een paar weken geleden, maar het is ook weer niet zo dat ze alles wat los en vast zit meenemen. Prijzen waarmee de industrie langs de boer gaat zijn overigens niet om over naar huis te schrijven. Voor grove uien die alleen kaal vallen betaalt de industrie met een beetje geluk €10 of nog wat meer. Mankeert er meer aan dan zakt het al snel richting €7. Dat is wel slikken voor telers die dachten in november zeker €50 te kunnen maken voor de uien in de tweede helft van het seizoen.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet in navolging van de telersprijzen op de regionale beurzen ook een stap terug. De prijsverschillen zijn en blijven wel heel groot. Goede grove uien bestemd voor Midden-Amerika zijn eigenlijk niet de vergelijken met het meer bulk-werk voor bijvoorbeeld Groot-Brittannië.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden