De Goudse kaas blijft met een aandeel van 45 procent de nummer 1 exportkaas van Nederland. Edammer wint wel iets terrein maar komt nog altijd niet boven de 15 procent uit. Ondertussen loopt de export terug door minder vraag uit Rusland en Griekenland. Dat meldt ABN Amro in de sectormonitor Food van augustus.
Sinds 2002 laat de Nederlandse kaasproductie en de export van kaas een opgaande lijn zien. Alleen in 2008 en 2009 werd de opgaande lijn onderbroken door de economische crisis. In 2010 produceerde Nederland zelfs een recordhoeveelheid kaas. Belangrijkste kaassoorten blijven Goudse kaas, Edammer en de Maasdammer. Waarbij Goudse kaas verreweg het grootste aandeel beslaat op het gebied van export.
De export van kaas moet het in de eerste vier maanden van 2011 doen met een onder druk staand volume door vraaguitval vanuit Duitsland. Dit heeft er mede mee te maken dat Duitsland zelf meer kaas is gaan produceren. Daarnaast neemt de kwaliteit van die kaas toe, waardoor ze minder afhankelijk worden van de Nederlandse kaas. Ondertussen stopt Nederland steeds meer melk in de kaas.
83 procent van de Nederlandse kaas wordt binnen de EU afgezet. Andere belangrijke afnemers zijn Rusland en Japan. Rusland importeerde de eerste vier maanden van 2011 78 procent meer Nederlandse kaas. Het tweede kwartaal neemt deze vraag echter af, waardoor prijzen onder druk zijn komen te staan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10732836]Kaas export naar Marokko[/url]