Voorstellen CAP afgezwakt

Brussel laat inkomen boeren minder snel dalen

24 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Nederlandse agrarische ondernemers zien de bedrijfstoeslagen in het nieuwe Europese Landbouwbeleid na 2015 minder snel dalen dan eerder is voorgesteld. Dit maakt LTO Nederland op uit een reeks stemmingen van het Europese Parlement woensdag. ‘De scherpe kanten zijn er vanaf’, aldus LTO-voorman Albert Jan Maat.

De uitslag van de stemmingen betekent volgens LTO dat de aangekondigde verlaging van EU-toeslagen en premies voor aardappelzetmeeltelers, kalverhouders en intensieve melkveehouders geleidelijk verloopt en over meerdere jaren worden uitgesmeerd. In plaats van verplichte vergroeningsmaatregelen als permanent grasland, gewasdiversificatie en 7 procent ecologisch beheer komen er volgens LTO andere opties voor de gewenste vergroening. Nederland kan hier volgens de organisatie met projecten als Duurzame Zuivelketen, Kringloopwijzer en Duurzaamheidscertificaat akkerbouw in de toekomst aan de Brusselse eisen kunnen worden voldaan.

LTO-voorzitter Maat is blij met deze wending: ‘De korting voor Nederland wordt omlaag gebracht, het parlement wil een flexibeler vergroening en bovendien een fatsoenlijke overgangsperiode.’ Aanvankelijk moest Nederland volgens de organisatie fors inleveren omdat de Nederlandse toeslagen, gemiddeld en uitgedrukt per hectare, naar verhouding hoog liggen. Als het aan het EP ligt krijgt Nederland 103 miljoen euro meer dan in het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie.

De EU-regeringsleiders denken hier echter anders over, stelt LTO, en willen Nederland juist extra korten. Maat: ‘Ik roep Mark Rutte op om het voorbeeld van het Europarlement te volgen en op te komen voor de Nederlandse boeren.’ Het EP ondersteunt echter de mogelijkheid dat lidstaten 15 procent van het budget kunnen afromen en naar eigen inzicht kunnen benutten. Dat gaat dan ten koste van directe betalingen aan agrarische ondernemers. Het geld wordt dan overgeheveld naar pijler 2 van de plattelandsmaatregelen. Maat: ‘Dit moet ook van tafel, want op die manier wordt het landbouwbeleid de pinautomaat van de regering.’

Het nieuwe GLB had aanvankelijk in 2014 moeten worden ingevoerd, maar dat wordt een jaar uitgesteld. Vanaf 2015 wil de Nederlandse kabinet het zogenoemde historische model, de basis van de huidige toeslagen, loslaten. Gevolg is dat deze stap voor stap worden herverdeeld, stelt LTO. Na vijf tot zes jaar leidt dit in heel Nederland tot gelijke toeslagen per hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden