DCA MarktTrends

Eierprijs na zomerdip weer in lijn omhoog

9 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

De verwachting dat de eierprijzen na de zomer weer stijgen, lijkt uit te komen. Na het dieptepunt begin augustus trekken de prijzen voor witte en bruine eieren weer iets aan. De opleving is duidelijk zichtbaar in de grafieken van DCA MarktTrends van september 2013. 

De notering voor witte eieren maat 62-63 kwam voor week 36 uit op 4,65 euro; bijna 0,40 cent hoger dan de week ervoor en 0,22 cent meer dan in week 34. Ook bruine eieren konden op eenzelfde prijsverhoging rekenen en noteren nu 4,66 euro per 100 eieren. In week 34 kwam de notering met 4,06 euro maar net boven de 4 eurogrens uit. De trend is getypeerd als stijgend en dat mag ook wel gezien de kostprijs van een ei die rond 7,5 cent zit. 

In de zomer laat de prijs van eieren doorgaans een dip zien vanwege een afnemende consumptie. In afgelopen vijf jaar was de zomerdip van 2010 het grootst. De prijs zat toen zelfs onder de niveaus van nu. In de eerste helft van augustus vond de prijs weer de lijn omhoog om vanaf week 40 (eind september / begin oktober) weer licht te dalen. 

Door de lage eierprijs hebben pluimveebedrijven moeite financieel overeind te blijven. Redenen daarvoor zijn overaanbod, hoge voerprijzen, uitgeholde financiële reserves en import van legbatterijeieren. Voordat de prijs weer op een rendabel niveau is, is het naar verwachting begin 2014. De consumentenuitgaven aan eieren nemen in ieder geval toe.

Maandag werd bekend dat Nederlandse huishoudens in de eerste helft van dit jaar een recordbedrag van 109 miljoen euro aan eieren hebben uitgegeven. De besteding aan eieren steeg doordat huishoudens meer eieren kochten en daar gemiddeld ook een hogere prijs voor betaalden. De consument heeft in de eerste helft van dit jaar 13,5 prcocent méér geld aan eieren besteed dan in dezelfde periode in 2011. De consumptie steeg in totaal met 6 procent, berekende het Productschap Pluimvee en Eieren

eieren wit.JPG

eieren bruin.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Eieren
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden