Alleen verkoop aardappelrooiers

Ropa start dealernetwerk in Nederland

27 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Halverwege 2013 nam de Duitse machinefabrikant Ropa het bedrijf WM Kartoffeltechnik over. WM bouwt voornamelijk aardappelrooiers, die dit stokje op hun beurt weer overnamen van het bekende Whülmaus. Ropa liet de eerste gele rooimachines zien tijdens de Agritechnica. Inmiddels zijn er ook in Nederland dealers aangesteld.

Ropa nam in augustus 2012 het merk WM Kartoffeltechnik over van de Haller Gruppe. Het zegt wereldmarktleider te zijn bij de bietenrooiers en gaat zich nu ook op de aardappeltechniek focussen. Misschien geen onverwachte stap nadat aardappelspecialist Grimme zich ook op de bietenteelt heeft gegooid. Vooralsnog verschenen de WM rooimachines alleen met een Ropa sticker.

Tijdens de Agritechnica in Hannover waren de eerste vruchten van deze overname te zien. Het programma bestaat nu uit de Keiler I en Keiler II. Dit zijn een een- en tweerijïge bunkerrooier. Eerstgenoemde is vrijwel gelijk aan de bestaande WM machines. De tweerijïge machine werd in Sittelsdorf, Ropa"s thuisbasis in Beieren, wel volledig aangepast.

Omdat Nederland een belangrijke markt is voor aardappelrooiers heeft Ropa reeds verschillende dealers aangesteld. Dit zijn mechanisatiebedrijven die voorheen WM machines verkochten. Zo is Mecha-Service uit Emmeloord verantwoordelijk voor de regio Noordoostpolder en Suichies Mechanisatie, uit Ekehaar, voor Drenthe. Vanaf komend jaar gaan zij de aardappelrooiers van Ropa verkopen.

"Aankomend jaar gaat Ropa een voorserie van hun nieuwe tweerijer bouwen", zegt Martijn Heijboer van Mecha-Service. "Een voorserie van vijf tot tien machines wordt in Europa getest en uiteraard ook in Nederland. Met onze expertise op dit gebied gaan we Ropa helpen de machines verder te verbeteren."

WM onderscheidde zich door de rooibek aan de linkerkant van de machine te plaatsen en de bunker afvoerband rechts. Ropa heeft dat op de Keiler II weer omgedraaid. De machine heeft een bunkerinhoud van 7,5 ton en reinigt de aardappelen met vier egelbanden en kunststof vingers. De as is in spoorbreedte instelbaar van 3 tot 3,5 meter en banden in de maat tot 800/45R30.5 passen onder de rooier. Verder is de machine professioneel uitgerust met een automatische drukregeling op de diabolo"s en automatische bunkervulling. De bediening geschiedt via Isobus en twee joysticks, links en rechts, in de cabine.

Ropa gaat in Nederland vooralsnog alleen aardappelrooiers verkopen. Mecha-Service zegt nog niet benaderd te zijn door de fabrikant om ook de bietenrooiers te gaan verkopen. Echter, een van de nieuwe twee assige rooimachines heeft deze maand wel in Nederland gedraaid.

"WM heeft in het verleden een prototype wagenrooier gebouwd. Daar gaat Ropa in de toekomst wel mee verder", weet Martijn Heijboer. "Ook is het zeker dat er in de toekomst een zelfrijdende aardappelrooier gaat verschijnen." WM Kartoffeltechnik verkocht in Duitsland ook uienloofmaaiers, rooiers en opladers. Deze machines werden gebouwd door het Nederlandse VSS Amac. Volgens Pim van Eijzeren, van VSS Agro, wil Ropa zich eerst op de aardappeltechniek gaan focussen en zal het deze samenwerking voorlopig niet voortzetten.

Ropa aardappelrooier1.jpgDe geheel nieuwe tweerijïge Keiler II bunkerrooier van Ropa. In tegenstelling tot zijn voorganger zit de rooibek nu "gewoon" rechts en de bunker-afvoerband links. Aankomend jaar zal een voorserie van vijf tot tien machines worden gebouwd.

Ropa aardappelrooier2.jpg De Keiler I is nu nog grotendeels een gele WM machine. Hij rooit één rij en heeft een bunkercapaciteit van 4,5 ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden