Aftellen voor compensatie

Vergroening geen soelaas voor sojateelt

9 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Willen agrarische ondernemers in aanmerking komen voor de compensatieregeling van toeslagrechten dan moeten ze voor 31 maart in het bezit zijn. Onder meer de vergroeningspremie maakt de rechten interessant, maar of dit de sojateelt terugbrengt?

De tijd begint te dringen voor degene die in aanmerking willen komen voor de compensatieregeling op toeslagrechten. Deze regeling geldt van 2015 tot en met 2018. Die regeling wordt gebaseerd op de rechten die op 31 maart 2014 in het bezit zijn. "De rechten die in 2014 zijn verhuurd, tellen dus mee bij de eigenaar van de toeslagrechten en niet bij de huurder", zo meldt LTO.

De compensatie bedraagt het verschil tussen de oude en de nieuwe rechten. Vanaf 2019 geldt er een toeslag van 270 euro per hectare en een maximale vergroeningspremie van 120 euro per hectare. Daarmee komt de maximale waarde van de rechten uit op 390 euro per hectare. "Daarbij is de vergroeningsregeling bedrijfsafhankelijk."

De nieuwe rechten worden gebaseerd op de gronden die in 2015 in de gecombineerde opgave opgegeven worden.

De vergroeningspremie wordt gezien als de kans om de eiwitteelt weer te introduceren in Nederland. Deze verdween verscheidene jaren geleden uit Europa toen werd gekozen om de tarweteelt te blijven ondersteunen en de eiwitteelt vrij te geven. Destijds was Europa de belangrijkste importeur van eiwit en importeerde China "nog geen kruiwagen". 

Nu liggen de zaken anders en neemt de honger naar eiwit rap toe. Met name hoge voerprijzen hebben de teelt van eiwit weer uit het stof gehaald. Echter de huidige toeslagrechten maken dat er tenminste tot 2019 nog geen snelle ontwikkelingen te verwachten zijn.

"In Duitsland en Frankrijk hebben ze de flat-rate al ingevoerd en kunnen ze heel direct een teelt ondersteunen. In dit gevel de eiwitteelt. Die levert de flat-rate op plus een premie van 325 euro per hectare", laat het productschap Akkerbouw (PA) weten. De Nederlandse rechten maken dat niet mogelijk, waardoor de eiwitteelt niet interessant is.

Het PA merkt ook op dat er eerst met veredeling nog grote slagen gemaakt moeten worden om de teelt een kans te geven. "Tot dan blijft Oostenrijk met een productie van 110.000 ton een van de belangrijkste producenten in Europa." Ter vergelijking: Brazilië verwacht in 2013/14 88 miljoen ton soja te produceren. De VS produceert net iets meer.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden